8 Mayıs 2024 Çarşamba

Davutpaşa'da hayatını kaybeten işçiler anıldı

Adalet Arayan İşçi Aileleri 11. yılında Davutpaşa patlamasının yaşandığı yerde anma yaptı, ardından Taksim'de Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 80.'sini gerçekleştirdi.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, Davutpaşa'daki kaçak maytap atölyesinde yaşanan patlama ve yangın sonucu 21 kişinin yaşamını yitirmesinin 11. yıl dönümünde patlamanın yaşandığı yerde anma ve Taksim'de basın açıklaması yaptı.
 
Patlamanın yaşandığı yere yürüyüş düzenleyen aileler burada anma ve basın açıklaması yaptı. Patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve BEDAŞ'ın sorumlu tutulduğu, ancak ailelerin 35 hafta boyunca Taksim'de gerçekleştirdiği nöbet eylemleri ve resmi kurumlara yapılan girişimler sonucu 2,5 yıl sonra ceza davası açıldığı hatırlatıldı. Patlamada sorumluluğu olanların davaya dahil edilmesinin de böylesi süreçler sonucu mümkün olabildiğine dikkat çekilen açıklamada, 14 Temmuz 2014'teki kararla sanıklara 3-9 yıl arası cezalar verildiği, bir kısmının da beraat ettiği ifade edildi.
 
80. VİCDAN VE ADALET NÖBETİ
Ardından her ayın ilk Pazar günü gerçekleştirilen Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 80.'si için Galatasaray Meydanı'na geçildi. Ancak burada eylem yapmanın haftalardır yasak olması nedeniyle açıklama Taksim'deki Bir Umut Derneği önünde gerçekleştirildi. Burada konuşan Davutpaşa'da kardeşini kaybeden Hakkı Güleç, Davutpaşa'da yaptıkları anmaya hiçbir siyasi parti ve milletvekilinin katılmamasına tepki göstererek "Bunlar seçimde bizden oy isteyecekler" dedi.
 
Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk tarafından okunan açıklamada 75. nöbet eylemlerinden beri "milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" gerekçeleriyle Galatasaray Meydanı'nın kendilerine yasaklanmasına tepki gösterildi.
 
Açıklama 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi istenerek sona erdi.