18 Ekim 2024 Cuma

'Çocuklara yönelik işlenen suçların cezasız bırakılmasını kabul etmeyeceğiz'

İzmir'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlköğretim Okulunda bir öğrencinin temizlik görevlisinin istismarına maruz kalmasına ilişkin açıklama yapan Veli-Der, "İşgücü uyum programı sonlandırılmalı, bütçe takvimin başlamasıyla birlikte bütçeden kadrolu, güvenceli temizlik görevlisi atanması için yeterli bütçe ayrılmalıdır. Okulumuzda yaşanan istismar davasının da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çocuklara yönelik işlenen suçların cezasız bırakılmasını kabul etmeyeceğiz" denildi. 

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir 2 No'lu Şube, çocuklara yönelik fiziksel ve cinsel istismara ilişkin açıklama yaptı. Eylemde, "Çocuklarımız için kaygımız artıyor" pankartı ve "Çocuk istismarına hayır", "Her yer suç mahali", "Çocuk istismarına dur de", "Çocuğuma dokunma" dövizleri taşındı. 

'İSTİSMARA NEDEN OLAN AYNI ZAMANDA UYGULANAN POLİTİKALARDIR'
İzmir'in Bayraklı ilçesinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlköğretim Okulunda, 8 yaşındaki bir öğrencinin okulun temizlik görevlisi tarafından istismar edildiği kaydedilen açıklamada, "Hep söylüyoruz; çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet, istismar ve cinayetler politiktir. Yıllardır sürdürülen iyi hal indirimlerinin, cezasızlık politikalarının, çıkarılan afların sonucudur. Kadınların, kız çocukların haklarını yok sayan, hakim ataerkil zihniyet, failleri cezasız bırakarak ödüllendirmektedir. Bu da kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddet olayının her geçen gün daha da artmasına yol açmaktadır. Okulda yaşanılan istismara neden olan, aynı zamanda uygulanan bu politikalardır" denildi. 

'ÇOCUKLARIMIZIN HAKKINA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
İşgücü Uyum Programına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "İşgücü uyum programı ile geçici, yarı zamanlı istihdam edilen kişiler, öncesinde çocuklarla iletişim vb konularda pedagojik anlamda eğitim almamaktadır. Diğer bir sorun da özel politika gerektiren grup adı altında hükümlü kişiler de İşgücü Uyum Programı kapsamında okullarda çalıştırılmaktadır. İşlenilen suçlar kapsamında bu kişilerin çocuk istismarı, çocuklara, kadınlara yönelik şiddet vb suçlardan hüküm giymiş olmasının yaratacağı sonuçlar görmezden gelinmektedir. Zamanlarının büyük bir bölümünü okullarda geçiren çocuklarımız sadece öğretmenlere ve okul idarecilerine değil, yardımcı personel de dahil tüm okul personelinin sorumluluğundadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve tüm kamu yöneticileri çocuklarımızın yaşamlarından, can güvenliğinden sorumludur. Okullarda çocuklarımızın can güvenliği ve temizlik sorunları kalıcı ve sürdürülebilir olmayan geçici istihdam gibi palyatif çözümlerle değil, kadrolu iş güvenceli pedagojik eğitim almış kalıcı istihdamla çözülmelidir. İşgücü uyum programı sonlandırılmalı, bütçe takvimin başlamasıyla birlikte bütçeden kadrolu, güvenceli temizlik görevlisi atanması için yeterli bütçe ayrılmalıdır. Okulumuzda yaşanan istismar davasının da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çocuklara yönelik işlenen suçların cezasız bırakılmasını kabul etmeyeceğiz. Hiçbir çocuk, hiçbir veli yalnız değildir. Çocuklarımızın eşit, parasız, nitelikli, güvenli, kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz."