17 Mayıs 2024 Cuma

'Çocuk istismarını meşrulaştıracak düzenlemeye izin vermeyeceğiz'

HDK Kadın Meclisi, tecavüzü aklayacak, çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak, erken yaşta zorla evlendirilmelerini normalleştirecek düzenlemelere izin vermeyeceklerini belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, AKP-MHP ittifakıyla yasalaşan infaz paketi ve meclise getirilmeye çalışılan çocuk istismarı affına ilişkin HDK Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri katıldı. Basın toplantısı yeti tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sosyal mesafe sağlanarak gerçekleştirildi.

HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, AKP ve MHP'nin salgını her alanda fırsata çevirmeye çalıştığını söyledi. Uğurlu, halkın hem salgına, hem de iktidarın politikalarına karşı mücadele ettiğini belirtti. Yasalaşan infaz yasasıyla siyasi tutsakların ve gazetecilerin kapsam dışı bırakıldığını vurgulayan Uğurlu, kadınlara yönelik şiddet suçlarının faili erkeklerin cezalarında indirime gidildiğini aktardı.

Salgında kadınların yaşam haklarının devlet eliyle tehlikeye atıldığını dile getiren Uğurlu, iktidarın yasalaştırmak istediği çocuk istismarı affının zeminini kendisine yakın sivil toplum örgütleri, siyasetçi ve yandaş medya üzerinden gündeme getirerek, meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Kadınlar olarak meclise getirilmek istenen çocuk istismarı yasasına karşı olacaklarını ifade eden Uğurlu, "Yasa tasarısı çok açıktır. Çocuklar cinsel istismar failleri ile, tecavüzcüler ile evlendirilip bu failler cezaevinden 'çocuğun kocası' olarak eve dönecektir. İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak, çocukların tekrar istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Yasayı çıkaran iktidarın istismar faillerine etkin soruşturma ve kovuşturma yapmaya, çocuklar için koruyucu önlemler almaya çağıran İdil, çocuk istismarı yasasının kadına yönelik şiddeti arttıracağını ve bundan uzak durulması gerektiğini altını çizdi. Uğurlu, tecavüzü aklayacak, çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak, erken yaşta zorla evlendirilmelerini normalleştirecek düzenlemelere izin vermeyeceklerini vurguladı.