7 Eylül 2024 Cumartesi

Cinsel saldırı davası: Korucuya 6 yıl 8 ay ceza

Van'da bir kadına cinsel saldırı suçundan yargılanan korucu Bışar Atlı'ya, "Basit cinsel saldırı"dan 4 yıl 6 ay, "Hürriyetten mahrum bırakma" suçundan 2 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme, tutuklama talebini reddetti.

Van'ın Başkale ilçesinde 15 Ağustos 2023 tarihinde M.Ş. adlı kadına cinsel saldırıda bulunan korucu Bışar Atlı'nın yargılandığı davanın karar duruşması Van 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Kadın Meclisleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, STAR Kadın Derneği yöneticileri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Önceki celselerde tahliye kararı verilen korucu Atlı duruşmaya katılmazken, avukatı hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savcılık, "Basit cinsel saldırı" suçundan ceza verilmesi talebini yineledi.

'NİTELİKLİ CİNSEL SALDIRI SUÇUNDAN CEZALANDIRILMALI'
Savcının mütalaasına karşı savunma yapan M.Ş.'nin avukatı Hadi Cin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Antalya Adliyesi'nden duruşmaya katıldı. Bütün deliller somut olmasına rağmen sanık hakkında 3'üncü duruşmada tahliye kararı verildiğini hatırlatan Cin, sanık korucu olduğu için alt sınırdan ceza verilmeye çalışıldığını söyledi. Cin, "Sanık hakkında kaçma şüphesi ve tutuklu iken dahi delilleri değiştirme arayışında olmasına rağmen tahliye edildi. HTS kayıtları ve korucu Ekrem'in beyanları ortada. Sanığın 'basit cinsel saldırı' değil 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Failin M.Ş.'ye aynı zamanda şiddet uyguladığına dikkat çeken avukat Jiyan Özkaplan, sanığın "Nitelikli cinsel saldırı" ve "Şiddet" suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Özkaplan, ayrıca sanık hakkında tutuklama kararı çıkartılmasını istedi.

SANIK AVUKATINDAN BERAAT TALEBİ
Sanığın avukatı Şahin Öskay ise, müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia ederek, tanık uzman çavuş Semih Bozkurt ve Oktay Karaaslan'ın dinlenmemesine dikkat çekti ve "Bu tanıklar dinlenmeden somut bir gerçeklik ortaya çıkmaz. Bu nedenle müvekkilimin beraatini talep ediyorum" dedi.

6 YIL 8 AY CEZA 
Savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme, sanık hakkında  "Basit cinsel saldırı" suçundan 4 yıl 6 ay, "Hürriyetten mahrum bırakma" suçunda ise 2 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Avukatların tutuklama talebini reddeden mahkeme, adli kontrolün devamına karar verdi.