29 Mart 2024 Cuma

Çimsataş direnişi sona erdi

MESS patronlarıyla imzalanan grup toplu sözleşmesine tepki göstererek üretimden gelen gücünü kullanan ve fabrika önünde direnişe başlayan Çimsataş işçilerinin eylemi sona erdi. Eylemin işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası'nın dün yaptığı açıklama sonrası temsilcilerin baskısıyla sona ermesi dikkat çekti.

Mersin'de bulunan Çimsataş fabrikasında, MESS ile imzalanan grup toplu sözleşmesini kabul etmeyerek 12 Ocak günü üretimden gelen gücünü kullanan işçilerin eylemi sona erdi.

İşçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasının ardından polis zoruyla fabrika dışına çıkarılması ve ikisi işyeri temsilcisi 12 işçinin işten atılmasına sessiz kalan Çimsataş'ta örgütlü Birleşik Metal-İş Sendikası, dün bir açıklama yapmış, işçilerin eylemlerini kabul etmediklerini açıklamıştı.

İşçilerin tepkilerini ve direnişini ötekileştirmeye çalışan Birleşik Metal-İş'in açıklamalarının ardından bugün fabrika önünde toplanan işçilerle işyeri temsilcileri arasında gerilimli tartışmalar yaşandı.

Direnişi bitirmek için işçileri ikna etmeye çalışan işyeri temsilcisine işçiler, "Evde mücadele olmaz" yanıtını verdi. İşyeri temsilcisi, "Siz ne diyorsanız o şekilde davrandım, bu saatten sonra ben ne diyorsam siz o şekilde davranacaksınız" dayatmasında bulundu.

Patronla görüşmelerin işyerindeki dört temsilci üzerinden yürütüleceğini söyleyen işyeri temsilcisi, kararı kendilerinin vereceğini söyledi. İşten atılan 12 işçi için pazarlık yapacaklarını söyleyen işyeri temsilcisi, "Burası sendikal bir işyeri burada işyeri komitesi olamaz. Komite idari karar alamaz. Disiplin kuruluna kim gidecek ben ve diğer temsilciler" sözleriyle üzerindeki sendika baskısı ve tehdidine işaret etti.

Çimsataş patronunun temsilcileriyle Çimsataş işyeri temsilcilerinin bugün görüşme yapması bekleniyor.

İşyeri temsilcilerinin işçilere, "Pazartesi'ye kadar bekleyin, işten atma olursa o zaman direniriz" sözlerinin ardından işçiler Çimsataş fabrikası önünden ayrılırken temsilcilerin görüşme yapmak için bekleyişi sürüyor.