19 Mayıs 2024 Pazar

Çerkezoğlu: Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle haklar ortadan kaldırılıyor

Kıdem tazminatının yeniden gündeme gelmesine ilişkin değerlendirme yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatının fona devredilmesi BES gibi var olan hakları ortadan kaldırmayı hedefleyen ve işçiden kesip işverene kaynak aktarmayı hedefleyen, krizin bütün yükünü işçilere, emekçilere yüklenmesini hedefleyen bir politika var. Biz DİSK olarak sonuna kadar buna karşı mücadele edeceğiz" Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini dün açıkladı. Albayrak'ın "Kıdem tazminatı reformunu da hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile Bireysel Emeklilik Sisteminin entegrasyonu sağlanacak" ifadelerine ilişkin DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ETHA'ya değerlendirme yaptı.
 
'KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
 
Daha öncede kıdem tazminatının fona devredilmesinin gündeme geldiğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı bizim açımızdan çok temel bir iş güvencesi dayanağıdır. Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Kırmızı çizgimizdir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimlerine karşı sonuna kadar karşı durduk. Bizim açımızdan aslında bitmiş bir tartışmadır. Kapanmış bir defteri yeniden açmaya çalışıyor siyasi iktidar" dedi.
 
Bütün işçi sendikalarının, konfederasyonlarının hatta birçok işveren örgütünün de karşı durduğu bir düzenleme olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, kıdem tazminatının işveren sorumluluğundan çıkarılmasının çalışanın temel iş güvencesi dayanağının ortadan kaldırılması anlamına geldiğini vurguladı. İşten çıkarmaların kolaylaşacağını vurgulayan Çerkezoğlu, "Hele de bu kriz koşullarında, yüksek işsizliğin olduğu bir ülkede kıdem tazminatının fona devredilmesi işsizliği çok ciddi bir biçimde arttıracaktır" diye konuştu.
 
'MÜCADELE EDECEĞİZ'
 
Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle çalışanların son ücret ile bağının kopacağını ifade eden Çerkezoğlu, "Yani kazanılmış haklardan çok ciddi bir biçimde geriye gidiş anlamına gelir. Dün açıklanan programda da kıdem tazminatının fona devredilmesi Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) gibi var olan hakları ortadan kaldırmayı hedefleyen ve işçiden kesip işverene kaynak aktarmayı hedefleyen, krizin bütün yükünü işçilere, emekçilere yüklenmesini hedefleyen bir politika var. Biz DİSK olarak sonuna kadar buna karşı mücadele edeceğiz" diye belirtti.
 
'1 MAYIS'TA GÜNDEMİMİZ KIDEM TAZMİNATI OLACAK'
 
Kıdem tazminatının fona devredilmesinin daha öncede gündeme geldiğini ve o süreçte 'direnişçi' kampanyası adı altında bütün Türkiye'de örgütlü oldukları işyerlerinde, bölgelerde yürüyüşler, mitingler, eylemler düzenlediklerini ve tepkilerini ifade ettiklerini hatırlatan Çerkezoğlu, "Bugün de yine önümüzdeki 1 Mayıs başta olmak üzere kıdem tazminatı temel gündem maddemiz olacak ve bu anlamda bütün Türkiye çapında örgütlü olduğumuz her yerde sendikalarımızla birlikte bu mücadeleyi örgütleyeceğiz" dedi.