18 Nisan 2024 Perşembe

Çerkezoğlu: İşçiler Haziran'da dayatılan rejimi durduracaktır

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 48. yılı dolayısıyla yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "15-16 Haziran 1970'de tek tip sendika dayatmasını durduran işçiler, 2018 Haziran'ında dayatılan rejimi de durduracaktır" dedi.
DİSK 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 48. yılı dolayısıyla "Ülkemizi ve emeğimize sahip çıkacağız" şiarıyla Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun yanı sıra, HDP'nin 1. bölge milletvekili adayları Musa Piroğlu, Erol Katırcıoğlu, Sema Uçar, ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran'ın yanı sına çok sayıda işçi katıldı. "15-16 Haziran'ın ışığında ülkemize ve emeğimize sahip çıkıyoruz" pankartının açıldığı açıklamada "Yaşasın Haziran direnişimiz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "İnadına sendika inadına DİSK" sloganları atıldı.
 
Eylemde konuşan Çerkezoğlu, 15-16 Haziran'ın önemine değinerek, "Tek sendika ve uzlaşmacı sendikacılık rejimi girişimine karşı işçi sınıfının gerçek sendikacılığı ve DİSK'i savunduğu muazzam bir direniştir. 1970 yılında Sendikalar Kanunu'nda yapılan değişiklikler 1967 yılında kurulan DİSK'in ve üye sendikalarının önüne oldukça yüksek bir baraj koşulu getirilmek istenmişti. Yasanın amacı DİSK'i ve üye sendikalarını yok etmek, uzlaşmacı ve sarı sendikacılık tekeli kurmaktı. Tüm tepkilere ve uyarılara rağmen yasa parlamentodan geçince, DİSK işçi sınıfının üretimden gelen gücünü devreye soktu ve direniş kararı aldı. 15-16 Haziran doğrudan ekonomik hedefler dışında sendikal hakların savunulması için yapılan bir direniş olması nedeniyle emek tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir" diye hatırlattı.
 
'KURULMAK İSTENEN REJİM BİR TEHDİTTİR'
 
Türkiye'nin dünyada işçi haklarının en kötü 10 ülke arasında olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, 16 yıldır ülkeyi yönetenlerin, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını getirdiği yerin bu olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, "Türkiye dünyanın parmakla gösterilen 10 emek cehennemi arasına girmiştir. 16 yıldır ülkemizi yöneten ve bu süre boyunca sermayenin talepleri doğrultusunda emeğin en temel haklarını tırpanlayan, böylece Türkiye'yi işçilerin haklarını en kötü olduğu 10 ülke arasına soktu. Bu iktidar hedeflediği rejim değişikliğini bir an önce hayata geçirebilmek için baskın seçim kararı almıştır. Ülkemizde kurulmak istenen yeni rejim, Türkiye nüfusunun dörtte üçüne ulaşan ve ücreti ile yaşamaya çalışan büyük bir kesim için, yani cumhurun çok büyük bir çoğunluğu ve Cumhuriyetin geleceği için tehdittir" diye konuştu.
 
'TAMAM DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
 
24 Haziran seçimlerinin ülke açısından tarihi bir kader anı olduğu vurgusunda bulunan Çerkezoğlu, şunları dile getirdi: "DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı Cumhuriyetin laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, 'yurtta barış dünyada barış' gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel haklarıyla çatışan bir düzene 'tamam' demeye çağırmaktadır. Unutulmamalıdır ki, demokrasi işçinin ekmeğidir ve tüm haklarımızın tek bir kişinin keyfiyetine teslim edildiği bir düzene demokrasi denmez. 15-16 Haziran 1970'de tek tip sendika dayatmasını durduran işçiler, 2018 Haziran'ında dayatılan rejimi de durduracaktır."