21 Mayıs 2024 Salı

Çepni: HDP burjuva siyaset oyunlarını bozan alternatiftir

HDP Milletvekili Çepni, "Savaş, ırkçılık, baskılar, katliamlar ve binlerce HDP yöneticisinin tutuklanmasına rağmen HDP'nin her seferinde barajı aşarak burjuva siyasetinin oyunlarını bozan canlı toplumsal alternatif teşkil etti" dedi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde moderatörlüğünü Meryem Çağ'ın yaptığı "Türkiye'de siyasal durum ve HDP" başlıklı panelde konuşan  Halkların Demokratik Partisi Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Türkiye'deki siyasal durum anlatırken HDP'yi oluşturan güçlere gelecek süreçte düşecek görevleri belirtti.

Konuşmasına, 17 yıldır devam eden AKP iktidarının tekçi, rantçı, ırkçı, faşist siyasetine karşı HDP içerisinde birleşen devrimci, demokrat, yurtsever ve sosyalist güçlerin birçok başarılarını bilince çıkartması gerektiğini vurgulayarak başlayan Çepni, HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği seçim zaferiyle AKP'nin eskisi gibi yönetememe krizine girdiğini ve oyununu bozmasına dönük önemli adım attığını belirtti. Çepni, "Akabinde izleyen seçimlerde savaş, ırkçılık, baskılar, katliamlar ve binlerce HDP yöneticisinin tutuklanmasına rağmen HDP'nin her seferinde barajı aşarak burjuva siyasetinin oyunlarını bozan canlı toplumsal alternatif teşkil etti" şeklinde konuştu. 

HDP KİTLELERİN DEĞİŞİM UMUDUDUR!
HDP'ye karşı yaşanan tüm saldırgan ve yasakçı siyasete rağmen elde edilen başarıların AKP tarafından başarısızlık gibi gösterilmesine karşı daha aktif mücadeleye çağıran Çepni, rejimin en zayıf, en güçsüz dönemini yaşadığını, devrimci sosyalistler için devrimin en olası ve yakın sürecin yaşandığını belirtti. Rejimin zayıfladıkça saldırganlaşmasının onun güçlülüğünü değil de acziyetini ve yetmezliğini gösterdiğini söyleyen Çepni, "HDP bünyesinde bir araya gelen ekolojistlerin, kadınların, yurtseverlerin, devrimcilerin ve sosyalistlerin yeterli hazırlıklar yaptığı taktirde bu tekçi, faşist, ırkçı ve şovenist AKP iktidarına karşı kitlelerin umudu olabileceğini" ifade etti.

Basını tekleştiren faşist AKP iktidarının, HDP'nin kitlelerle buluşmasında korkmasından dolayı kendi başarısızlıklarını kitlelere başarı gibi yansıtarak ömrünü uzatmaya çalıştığını söyleyen, Murat Çepni, "Kendi başarılarımızdan güç almamız ve ilerlememiz gerekir. 8 Mart'larda ve 25 Kasım'larda tüm yasaklara rağmen AKP iktidarının ablukasını yaran kadınların bu mücadelede önemli rol oynadığını unutmamamız gerekir" şeklinde konuştu.

EKOLOJİNİN GERÇEK ADRESİ HDP'DİR
HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Çepni, "AKP iktidarı ülkenin ekolojik talanıyla daha fazla rant elde etmeye çalışıyor. AKP kendi etrafında topladığı sermayedarlara ülkeyi  peşkeş çekti. AKP'nin yarattığı ekolojik yıkıma karşı birçok yerde başarılı direnişler gerçekleştirildi. Kaz Dağındaki direnişler, Karadeniz halkının direnişleri ve ODTÜ'lü gençlerin direnişi olumlu örnekler teşkil etti" dedi. Çepni, HDP'nin ekoloji mücadelesinin gerçek adresi olduğunu söyledi.

"12 bin yıllık tarihiyle dünya halklarının kültürel değeri olan Hasankeyfin barajların suları altında kalması ve Dersim'de ormanların yakılması AKP iktidarının Kürt halkına yönelik savaş konseptinin bir parçası olduğu için şovenizmin ve ırkçılığın etkisiyle devlete karşı yeterinci basınç oluşturulamadı" diyen Çepni, "Bu mücadelenin başarısı için uluslararasılaşması ve Türkiye'de aydınlara, demokratlara, devricilere ve sosyalistlere daha büyük görevler düşüyor" şeklinde konuştu. Devletin Hasankeyf'i sular altında bırakmasının rantçı siyasetin parçası olduğunu, barajlarla savaşı kendi lehine çevirme çabasında olduğu ve bölgeyi insansızlaştırmaya çalıştığını belirtti. HDP milletvekillerinin dahi bölgeye bırakılmadığı da örnek olarak gösterdi.

Dersim'de de Munzur vadisinin maden alanına çevirerek ve ormanları sistematik olarak yakarak ekolojik talanla kendi iktidarının süresinin uzatma çabaları olduğunu belirten Çepni, "Muhaliflerin çoğunlukla yaşadığı bölgelerin insansızlaştırılması ve talan edilmesi, sermayeye peşkeş çekilmesi savaşın bir parçasıdır" dedi.

Çepni, konuşmasında, önceki dönem HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş şahsında tüm siyasi tutsakların onurlu direnişini selamladı.

GENÇLER, EKOLOJİ VE MÜCADELE
Murat Çepni, 23 Ocak Perşembe günü de Frankfurt'ta İklim için Gençlik hareketin temsilcileriyle buluşarak gençlerin sorularına yanıt verdi. Türkiye ve Kürdistan'daki ekolojik mücadelenin düzeyi hakkında ilk defa bu düzeyde geniş bilgi alan gençler, ekolojik taleplerle başlayan Gezi ayaklanmasına benzeyen ayaklanmaların olasılığı ve HDP etrafında birleşen güçlerin hazırlıklar ve öngörüleri üzerine tartıştılar.