3 Mayıs 2024 Cuma

Büro emekçileri vergide adalet için sokağa çıktı

Vergi haftasında çok sayıda kentte sokağa çıkan BES emekçileri, yoksulluk sınırındaki her türlü kazancın vergilerden arındırılmasını ve gelir vergisinin ücret gelirlerinde yüzde 10'a sabitlenmesini istedi. 

Büro Emekçileri Sendikası (BES), "Vergide adalet sorununa çözüm istiyoruz" talebiyle çok sayıda kentte sokağa çıktı. Dolaylı vergi gelirlerinin yüksek olması nedeniyle emekçilerin her geçen gün daha da yoksullaştığı kaydedilen açıklamalarda, yoksulluk sınırındaki her türlü kazancın, vergilerden arındırılmasını, gelir vergisinin ücret gelirlerinde yüzde 10'a sabitlenmesi ve kamu emekçilerinin aldığı tüm ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması istendi. 

ANTALYA
BES Antalya Şubesi emekçileri, Defterdarlık önünde "Vergide adalet istiyoruz! Gelir/gider, merkez/taşra ayrımına son verilsin! Verilen sözler tutulsun, mülakat derhal kaldırlısın! Uzlaşma ödemeleri bütün gelir uzmanlarına eşit dağıtılsın!" taleplerinin yer aldığı pankart açtı. Basın metnini BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol okudu. 

DENİZLİ
Denizli Vergi Dairesi önünde bir araya gelen büro emekçileri, "Maliye çalışanları ne istiyor? Vergide adalet istiyoruz" yazılı ve taleplerin yer aldığı pankart taşıdı. Basın metnini BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul okudu. 

MUĞLA
Muğla Bodrum Vergi Dairesi önünde, büro emekçileri adına konuşan BES Bodrum Temsilcisi Salih Turan, 2024 bütçesinin tartışıldığı dönemde büro emekçilerinin taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. 

TRABZON
Hızırbey Vergi Dairesi önünde yapılan açıklamada konuşan BES Trabzon Şube Başkanı Ayhan Kanber, "Artık rutin hale gelen vergi aflarının yarattığı haksızlıklar tartışılmamaktadır, ücretler üzerinden alınan gelir vergisinin düşürülmesi tartışılmamaktadır, OECD ülke ortalamalarının çok üzerinde alınan dolaylı vergilerin yarattığı haksızlık tartışılmamaktadır" dedi.

MERSİN
Mersin'de maliye binası önünde yapılan açıklamada, "Göstermelik vergi haftasına hayır" pankartı açıldı; "Vergide adalet istiyoruz", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Sermayeye değil emekçiye bütçe" ve "Sefalete teslim olmayacağız sloganları atıldı. Basın metnini BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen okudu. 

ADANA
BES Adana Şubesi üyeleri de Yüreğir Vergi Dairesi önünde  "Vergide Adâlet, Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz" talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini okuyan BES Şubesi Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, "Vergide adâlet, sorunlarımıza çözüm istiyoruz" diyerek taleplerini sıraladı.

ANKARA
Ankara'da Kızılbey Vergi Dairesi önünde yapılan açıklamada, "Vergide adalet, insanca bir yaşam istiyoruz", "Vergide adalet istiyoruz. Gelir/gider, merkez/taşra ayrımına son verilsin. Verilen sözler tutulsun, mülakat derhal kaldırılsın. Uzlaşma ödemeleri bütün gelir uzmanlarına eşit dağıtılsın" taleplerinin yer aldığı pankartlar taşındı. Basın metnini BES Ankara 2 Nolu Şube YK üyesi Serpil Parmaksız okudu. 

Büro emekçilerinin talepleri şu şekilde:
🔹Yoksulluk sınırındaki her türlü kazanç vergilerden arındırılmalı ve gelir vergisi ücret gelirlerinde yüzde 10'a sabitlenmelidir.
🔹Hane halkının kullandığı temel tüketimi olan mal ve hizmetlerde dolaylı vergi oranı sıfıra indirilmelidir.
🔹Kamu emekçilerinin almış oldukları bütün ek ödemeler temel ücrete yansıtılmalıdır.
🔹3600 ek gösterge ayrımsız bütün kamu emekçilerine verilmelidir.
🔹Kurumada ilk işe başlamalar dahil olmak üzere yapılacak bütün unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavlarında mülakat haksızlığına son verilmelidir.
🔹Daha fazla vakit kayıp etmeden Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışanlarının sorunları birlikte ele alınmalı, Gelir/Gider, Merkez/Taşra ayrımına son verilmeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı emekçileri Mali Hizmetler Sınıfı altında ayrı bir iş kolu olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
🔹Kurumda yaşanan personel eksikliği hızla tamamlanmalıdır.
🔹Bütün kamu emekçilerine ve emeklilere hayat pahalılığı tazminatı verilmesi için yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır.
🔹Emekçilere nitelikli ücretsiz öğlen yemeği, işe geliş gidişlerde servis hizmeti verilmeli, servis imkanının olmadığı yerlerde yol ücreti verilmelidir.