18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bozgeyik: Ekonomik krizin en önemli nedeni savaş politikalarıdır

Mersin'de düzenledikleri "İnsanca yaşamak istiyoruz" mitinginde konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Krizin en önemli nedeni savaş ve çatışma politikalarından medet umulmasıdır" dedi.

KESK, "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" şiarıyla Mersin'de Tevfik Sırrı Gür Stadı Meydanı'nda miting düzenledi.

Miting için Adana, Antep, Maraş, Niğde, Konya, Osmaniye ve Hatay'dan gelen binlerce emekçi, Mersin Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek, Tevfik Sırrı Gür Stadı Meydanı'na yürüdü.

Emekçiler, polis ablukası altında alana girebildi. Mitinge DİSK, TMMOB, TTB, Türk-İş, HDP, CHP, EMEP, TİP, ESP'nin de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

"Demokratik Türkiye halk için bütçe", "Savaşa değil halka bütçe", "İşimizi geri istiyoruz", "İnsanca yaşamak istiyoruz" ve "Biz kazanacağız" yazılı pankartlar taşıyan emekçiler "Direne direne kazanacağız", "Ya hep beraber ya da hiç birimiz", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Susma haykır halklar kardeştir" ve "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingde konuşan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yılmaz Bozkurt, halkın iktidarını kurmak için alanlarda olduklarını belirterek, mücadele vurgusunda bulundu.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Maraş ve 19 Aralık Hapishaneler katliamında yaşamını yitirenleri anarak, Türkiye'nin katliamlarla anılan bir ülke olduğunu söyledi. Şili'den Bolivya'ya kadar halkın ayakta olup, kadınların ve kamu emekçilerinin alanlarda grevlerde olduğunu dile getiren Bozgeyik, ekolojik ve iklim krizinin derinleştiğini, kültürel soykırımla karşı karşıya olduklarını ifade etti.

'BİAT ETMEYECEĞİZ'
AKP'ye biat etmeyeceklerinin altını çizen Bozgeyik, "Son yıllarda antidemokratik, siyasi darbe niteliğindeki uygulamaların yarattığı siyasi kriz kaçınılmaz olarak ekonomik kriz olarak bütünleşti. Aylardır hayatımızın her hücresine nüfus eden bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Krizin en önemli nedeni savaş ve çatışma politikalarından medet umulmasıdır" dedi.

Meclis'te kabul edilen 2020 yılı bütçesine de değinen Bozgeyik, "Emekçiye, işçiye, toplumsal eşitlikçi politikalara kaynak yok. Yine savaşa, yandaşa, sermaye kaynaklarımız peş peşkeş çekiliyor. Buna dur demek için alanlardayız. Bugün tek sorun ekonomik krizin faturasını kimler tarafından ödediği sorunudur" şeklinde konuştu.

Yaşanan krizin faturasının yoksul halkın sırtına yüklendiğini ifade eden Bozgeyik, "Hep birlikte örgütlü mücadeleyle bunları aşabileceğimizi biliyoruz. İnsanca bir yaşam mücadelemizin önündeki engelleri aşmanın tek yolu, emek karşıtı, sermaye dostu düzenin değişmesinden geçiyoruz" diye konuştu.

Miting, Grup Marksist'in sahne almasıyla sona erdi.