18 Mayıs 2024 Cumartesi

BMİS: İşçiler zorbalığa boyun eğmeyecek

Birleşik Metal-İş Sendikası, iktidarı işçi sınıfına karşı zorbalıklarına son vermeye çağırdı, "AKP iktidarının patronlarla elele uyguladığı bu zorbalığa işçiler boyun eğmeyecek. Sessiz kalmayacağız. Örgütlenmeye devam edeceğiz. Hakkımızı arayacağız."

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), iktidarı işçilere yönelik zorbalıklara son vermesi için çağrı yaptı.

Yazılı açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu, salgının ve krizin tüm işçiler için çalışma ve yaşam koşullarını giderek ağırlaştırdığı günlerden geçildiğini belirterek, iktidar, bu ağır koşullarda tüm kaynakları sermaye sınıfının ihtiyaçları için seferber ettiğine dikkat çekti. Milyonlarca işçinin kaderine terk edildiği kaydedilen açıklamada, yoksulluk ve işsizliğin arttığı, işsiz olanların ise büyük bir baskı altında olduğu belirtildi.

Bu ağır koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan işçilerin fazlasını değil, en temel hakkını istediğinde ise hem patronların hem iktidarın zorbalığıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Birleşik Metal-İş Sendikası, Özer Elektrikte çalışan üyelerinin işten çıkarma yasağına rağmen işten atıldığını ve üç aydır fabrika önünde direndiğini hatırlattı. İşten atılmayan 2 milyona yakın işçinin ise ücretsiz izinde, günde 38 liraya mahkum yaşadığı, yeni bir işe giremediği, tazminatlarını da alamadıkları belirtildi.

Uyar Madencilik'te çalışan işçilerin yıllardır verilmeyen tazminat hakları için Ankara'ya yapmak istedikleri yürüyüşe yönelik polis saldırısını hatırlatan sendika, "İşçilere zorbalıkta sınır tanınmıyor" dedi.

Anayasal hakların başında gelen grev hakkının da bir kez daha gasp edildiğini ifade eden sendika, Petrol-İş'in Şişecam'a bağlı Soda, Krom ve Tuz işletmelerinde başlatmak istediği grevin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yasaklandığını hatırlattı.

"Anayasada serbest ama AKP iktidarında grev yasak" diyen Birleşik Metal-İş, şöyle devam etti: "Sözde işten çıkarmak yasak ama sendikaya üye olan işçiyi işten atmak serbest!

"Patronun ücret ödememesi, tazminatın üzerine yatması serbest ama bunları isteyen işçinin hakkını araması yasak!

"AKP iktidarının patronlarla elele uyguladığı bu zorbalığa işçiler boyun eğmeyecek. Sessiz kalmayacağız. Örgütlenmeye devam edeceğiz. Hakkımızı arayacağız."