18 Mayıs 2024 Cumartesi

Birleşik Metal-İş'ten açıklama

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, sendika önünde eylem yapan işçilere yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı, işçileri suçladı, yöneticilerini savundu.

Birleşik Metal-İş Sendikası, taleplerinin kabul edilmesi için direnişlerini sendika binasının önüne taşıyan Valfsan işçilerine yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı. 

"Sendikamız Birleşik Metal-İş aleyhine işçi düşmanı şer odaklarının çabaları nafiledir" diyen sendika, işçilere destek veren HDP'yi de hedef aldı. 

Örgütlü oldukları Valfsan'da, yaklaşık bir yıldır işlerin düşmesi, üretimde daralma ve 10 işçinin "yasadışı eylemi" gerekçe gösterilerek işlerine son verildiği, iş akitlerinin de feshedildiğini belirten Birleşik Metal-İş, tüm çaba ve yolları tükettiğini savunarak, işçilerin iadesinin gerçekleştirilmediğini kaydetti.

İşçilerin 5'inin iş kanunun 25/2. maddesine dayanarak kıdem ve ihbar tazminatı verilmeksizin çıkarılırken, 5'inin ise ise tazminat hakkı tanınarak işten çıkarıldığı belirtilen açıklamada, "İş akitlerine son verilen işçilerin istekleri üzerine, sendikamızın çabasıyla işveren, tüm işçilerin kıdem-ihbar tazminatlarını ödemiştir. Bunlara ilaveten ikale sözleşmesi yoluyla dört maaş ödeme koşulu sağlanmıştır" bilgisine yer verdi.

Ancak, işçilerin bu rakamları yeterli bulmayarak, 16 maaşın ödenmesi talebinde bulunduğunu iddia eden Birleşik Metal-İş, patronun bu teklifi kabul etmemesi üzerine sendikanın avukatları tarafından işçilerin işe iadesi için dava açıldığını kaydetti.

Sendikanın ilgili şube yöneticilerinden, genel merkez yönetimine kadar tüm yetkili organların, işçilerle sürecin her safhasında görüştüğü ve gelişmeleri paylaştığı belirtilerek, "Fakat geldiğimiz noktada işten çıkarılan işçilerin tutumu sermaye karşıtı olmaktan çıkmış ve sendikamız karşıtı bir kampanyanın aparatına dönüşmüştür. İşten çıkarılan işçiler, Sendikamız Genel Merkezi önüne gelerek pankart açmış, sendikamız temsilcilerine ve yöneticilerine iftira ve tehditler savurmuşlardır" iddiasında bulunuldu.

'POLİS NEDEN İŞÇİLERE SALDIRMADI'
Eskişehir'den Ankara'ya yürümek isteyen işçilere yönelik polis saldırısını hatırlatan Birleşik Metal-İş, "Polisin, sendikamız önünde yol kapatarak, tehditler savuranların önünü açarak saatlerce onları savunması, sendikamız karşıtı kurulan tezgâhı apaçık gözler önüne sermektedir" cümleleri ile sendikadan talepte bulunan işçilere, polisin saldırmamasını eleştirmesi ise dikkat çekti.

Kamera görüntülerine yansıyan sendika yöneticisinin tepki ve işçilere yönelik saldırısını kınayan HDP'yi de isim vermeden hedef aldı.

Metal iş kolunda TİS sürecin yaklaştığı ve bu süreçte "sendika karşıtı kampanya" başlatıldığı savunulan açıklamada şunlar kaydedildi: "Sendikamız, Valfsan’da ve birçok işyerinde, tüm işçileri sevindiren emsal sözleşmeler imzalamışken, ayrıca yüz elli bin metal işçisini ilgilendiren, işkolu toplu iş sözleşmesinin en kritik aşamalarına geliniyorken, sendikamız karşıtı yürütülen bu kampanya ibretliktir.

İşten atılmış üyelerimizin, işten atılmanın verdiği psikolojiyle sergiledikleri bazı davranışlar bir noktaya kadar anlaşılabilir fakat on altı maaş ilave tazminat, geri işbaşı yaptırma gibi sendikamızın elinde olmayan ve şu an gerçekleşme olasılığı mümkün görülmeyen talepleri dayatarak, işsizliğin faturasını sermayeye değil de sendikamıza ödetmeye çalışmak sadece işverenlerin işine yarar.

Sendikamız 72 yıldır olduğu gibi bugün de başta üyelerimiz olmak üzere tüm metal işçilerinin, hak ve özgürlükleri korumak, geliştirmek, emeklerini büyütebilmek için onurlu mücadelesini sürdürmeye devam edecektir."