28 Nisan 2024 Pazar

Birleşik Metal-İş MESS'in sefalet ücreti reddetti: 5 Şubat'ta greve çıkıyor

Patron sendikası MESS'in yüzde 17'lik zammı kabul etmeyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, mücadeleye devam diyerek 5 Şubat'ta greve çıkıyor.

130 bine yakın metal işçisini ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde Türk Metal'in yüzde 17'te imza atmasının ardından gözler DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na çevrildi. Merkez TİS Komisyonunu toplayan Birleşik Metal-İş'in toplantısında 37 fabrikanın temsilcileriyle bir araya gelindi, gelişmeler görüşüldü.

Toplantıda, 17 fabrika temsilcisi anlaşmaya imza atılması yönünde oy kullanırken, mücadeleye devam vurgusu yapan 20 fabrika temsilcisi "greve evet" dedi. Böylece Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin 5 Şubat'ta greve çıkması karara bağlandı. "Greve evet" diyen 20 fabrikanın üye sayısı açısından çoğunlukta ve en büyük fabrikalar olduğu belirtildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez TİS Komisyonunu toplantısı sonrası "Metal işçileri MESS'in ücret teklifini reddetti, 5 Şubat'ta grevdeyiz" başlıklı açıklama yayınladı.

Merkez TİS Komisyonunun MESS'in sefalet ücreti dayatmasını kabul etmediği belirtilen açıklamada, "Merkez TİS Komisyonumuzun önerisini değerlendiren Genel Yönetim Kurulumuz, daha önce 5 Şubat'ta uygulanmak üzere alınan grev kararını arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Genel Yönetim Kurulumuz, 5 Şubat grevini etkili biçimde hayata geçirmek için çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı" diye belirtt.

5 Şubat'ta 11 ildeki 41 fabrikadan, 10 bin metal işçisinin greve çıkacağı vurgulanan açıklamada, "Birleşik Metal İşçileri sendikası her zaman olduğu gibi bugün de, tüm metal işçilerinin, Türkiye işçi sınıfının, ekmek ve adalet mücadelesinin bayraktarlığı görevini gururla, onurla sürdürecektir. Metal işçileri 5 Şubat'ta bir kez daha tarih yazacak" diye kaydedildi.

Açıklamada, "Tüm sınıf dostlarını ve tüm metal işçilerini bu destana ortak olmaya, dayanışmaya davet ediyoruz" diye belirtti.