30 Nisan 2024 Salı

Birleşik Kürt Kadın Platformu buluşmanın sonuç bildirgesini açıkladı

Birleşik Kürt Kadın Platformu'nun 22 Aralık'ta gerçekleştirdiği buluşmanın sonuç bildirgesi açıklandı. Kadınlar, "Bir kez daha ısrarla çağrıda bulunuyoruz: Ya bir oluruz ya da bir bir yok oluruz" dedi.

Diyarbakır'da 22 Aralık'ta düzenlediği resepsiyonda çok sayıda siyasi parti, kurum ve sivil toplum örgütü bileşenleri ile bir araya gelen Birleşik Kürt Kadın Platformu, gerçekleştirdiği tartışmaların ardından sonuç bildirgesini yayınladı. 

Platformun ikinci yıl dönümünde farklı kesimlerden olan bileşenleri ile "Buralıyız, buradayız, birliğimiz özgürlüğümüzdür" şiarıyla bir araya gelindiği belirtilen bildirgede, buluşmada "Kürdistan'da yaşanan hak ihlallerini aşan saldırıların ve acıların" tartışıldığı kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde, "Tek bir sonuca vardık: Kürtler birlik olmadan başta Kürt kadınlar olmak üzere Kürdistan'ın dört tarafına dayatılan soykırım ve sömürge politikalarından kurtulamayız" denildi.

Bildirgede, devamla şunlar kaydedildi:

"- Özgürlüğümüzün tek çaresi tüm parçalardaki Kürtlerin birliği ve dayanışmasıdır.

- Mücadeleci, sorgulayıcı tavrımızı, birlik isteğimizi başta Kürt siyasetçiler ve Kürt halkına duyurmak istiyoruz. Her çevreden Kürt kadınları olarak Kürtlerin birliğini mücadelemizin itici gücü olarak kabul ediyoruz.

- Yine resmi ideolojilerin kadını yok sayan erkek egemen, feodal, militarist tavrını kabul etmiyoruz.

- Bize dayatılan 'parçalanmışlığa' karşı çıkıyoruz.

- Kürtlerin özgürlüğü için kadın bakış açısını, birlik isteğimizi ortaya koyuyoruz.

- Kararlıyız, vazgeçmiyoruz, birliğimiz için Kürtler arası diyalogda ısrarcıyız. Bir kez daha ısrarla çağrıda bulunuyoruz: Ya bir oluruz ya da bir bir yok oluruz.
 
- Eyşe Şan'ın Amed'e defnedilme isteğini biz Kürt kadınlarına vasiyeti olarak kabul ediyoruz. Cenazesinin Buca/İzmir'den Amed'e getirilmesinde çaba sahibi olacağız."
 
Sonuç bildirgesinde, gerçekleştirilen buluşmanın "Ey Kurdino, ger ku em nebin yek, emê biçin yek bi yek" (Ey Kürtler, eğer birlik olmazsak, bir bir gideriz) çağrısıyla son bulduğu ifade edildi.

BULUŞMA 22 ARALIK'TA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ
Birleşik Kürt Kadın Platformu, kuruluşunun 2. yıldönümü nedeniyle 22 Aralık'ta Diyarbakır Demir Otel'de resepsiyon gerçekleştirmişti. Resepsiyona, Tevgera Jınen Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, HDP ve DBP il ve ilçe örgütü, HDP'li milletvekilleri, HAK-PAR, Azadi Hareketi, PAK, Mezopotamya Kadın Kalemi Platformu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi ve Amed Şehir Tiyatrosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve platform üyeleri katılmıştı.