29 Mart 2024 Cuma

Bilgin'den EYT ve sözleşmeli memurlara ilişkin düzenleme duyurusu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ve sözleşmeli memurlara ilişkin yapacakları yeni düzenlemeleri açıkladı. Kimsenin mağdur olmayacağını iddia eden Bilgin, asgari ücrete ilişkin ise tüm emekçileri enflasyona karşı koruyacaklarını öne sürdü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Plan ve Bütçek Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşarak, EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) ve sözleşmeli memurlara ilişkin yeni düzenlemeler yapacaklarını açıkladı.

EYT'lilerin sorunlarını çözecek yasa teklifini Aralık ayı içerisinde meclise getireceklerini ve uygulamayı 2023 itibariyle başlatacaklarını söyleyen Bilgin, EYT'ye ilişkin yapılacak düzenlemenin herkesi kapsayacağını kaydetti.

Yapılacak düzenlemede, 1999 öncesi ve 5 bin prim günü şartını değiştirmeyeceklerini açıklayan Bilgin, EYT şartlarını sağlayan 1,5 milyon kişi olduğunu ifade etti.

Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler."

Bilgin ayrıca sözleşmeli memurları Kasım ayı içerisinde kadrolu hale getireceklerini öne sürdü. Sözleşmeli memurlara ilişkin çalışmanın bu ay tamamlanacağını belirten Bilgin, Aralık ortasında ise asgari ücret komisyonunu toplayacaklarını söyledi. Bilgin, tüm emekçileri enflasyon karşısında koruyacaklarını iddia etti.