3 Mayıs 2024 Cuma

BİH işçilerle buluştu: Bizi güçlü yapan birlikteliğimiz

Birleşik İşçi Hareketi, 1 Mayıs öncesi İstanbul Esenyurt'ta işçilerle buluştu. BİH Sözcüsü Meliha Kayacı, "Bizi güçlü yapan şey birlikteliğimiz, örgütlülüğümüz, yan yana gelişimiz" ifadelerini kullandı.

Birleşik İşçi Hareketi (BİH), 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne giderken Esenyurt'ta işçilerle buluştu.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik, 1 Mayıs'ın tarihine ilişkin sinevizyon gösterimiyle devam etti.

KAYACI: HER ŞEYİ ÜRETEN BİZİZ
Ardından BİH Sözcüsü Meliha Kayacı söz aldı. 1 Mayıs'a giderken iki uç yaşadıklarını belirten Kayacı, egemenler zevk ve sefa içerisinde yaşarken işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin yoksulluk ve açlığa mahkum edildiğini söyledi.

"Her şeyi üreten biziz. Yaşamı üreten, emeği var eden, fabrikalarda, her yerde çalışan bizleriz. Biz üretiyoruz. O nedenle bizi sömürenlere karşı birlikte mücadele etmek zorundayız" diyen Kayacı, işçi ve emekçiler bakımından örgütlenme ve birleşik mücadele anlamında hala eksiklikler olduğuna dikkat çekti.

'BİZİ GÜÇLÜ YAPAN BİRLİKTELİĞİMİZ'
Oldukça zorlu bir süreçten geçtiklerini, faşizm koşullarında yaşadıklarını belirten Kayacı, "Bir taraftan sadece çocuğuna ekmek, su alabilmek için mücadele eden işçiler, bir taraftan da Kürdistan'da sadece toprağına, kültürüne sahip çıktığı için katledilenler söz konusu. Çalışırken küçücük önlemler alınmadığı için yaşamını yitiren işçiler söz konusu. Ya da günde 8 kadın katlediliyor, gençler o kadar umutsuz ki intihar ediyorlar" dedi.

"Bizi güçlü yapan şey birlikteliğimiz, örgütlülüğümüz, yan yana gelişimiz" diyen Kayacı, örgütlenerek sorunların üstesinden gelebileceklerine dikkat çekti. Bugün işçilerin mücadele tarihine sahip çıkmanın 1 Mayıs alanı olan Taksim'e çıkmaktan geçtiğini kaydeden Kayacı, tüm işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin ortak bir sesle Taksim'de buluşması gerektiğini vurguladı.

TÜMÜKLÜ: BİZİM FAŞİST REJİMLE UZLAŞACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ülkede mücadelenin çok kaotik ve değişken bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Örgütsel ve politik tasfiyeciliğe yönelmiş, Kürt halkının özgürlük mücadelesini zorla bastıran, halkın evlerine çöken bir politik islamcı faşist saray rejiminin var olduğunu belirten Tümüklü, işçi sınıfı ve burjuvazi arasında saflaşmanın önemine işaret etti.

İşçi ve emekçilerin, ezilen halkların CHP'ye yedeklenmek istenmesini eleştiren Tümüklü, burjuva soldan medet umulmaması gerektiğini vurguladı. Tümüklü, "Bizim burjuvaziyle, faşist rejimle, erkek egemen politik islamcı rejimle uzlaşacak hiçbir şeyimiz yok. Tam tersine bunlara karşı mücadeleyi büyütme, birleştirme ve mücadeleyi birleşik zeminde doğru hedefe bağlamak zorundayız" diye konuştu.

'KENDİ GÜCÜMÜZE YASLANMALIYIZ'
İşçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin en basit hak ve talepleri için dahi kavga etmek zorunda olduğunu söyleyen Tümüklü, "Gerçek anlamda kurtuluş işçi sınıfı bakımından sadece ekonomik mücadele vermek, sendikada örgütlenmekle de olmuyor. Aynı zamanda bu ülkede bir faşizm gerçeği var. Faşizme karşı mücadeleyi ekmek mücadelesiyle nasıl birleştireceğimiz çok önemli bir yerde duruyor" dedi. İşçi sınıfının politik mücadelesini büyütmek zorunda olduklarını vurgulayan Tümüklü, bunu yaparken de ezilenlerin kendi gücüne yaslanmak zorunda olduklarının altını çizdi.

Etkinlik, Grup Vardiya'nın ezgileri ve halaylarla son buldu.