25 Nisan 2024 Perşembe

BES: SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin

BES, SGK emekçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin pek çok kentte sokağa çıkarak, "İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz" dedi.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Antalya, Batman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kentte SGK şubeleri önünde açıklama yaptı.

"SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin! Kamuda en düşük maaşı alan, 11 yıldır 666 sayılı KHK ile hakları gasp edilen, EYT ile 2,5 milyona mart ayında maaş bağlayacak olan SGK emekçilerinin ikramiyeleri, ek ödemeleri, fazla mesai ücretleri derhal ödensin" pankartı açılan eylemlerde, hazırlanan ortak açıklama okundu.

Yapılan ortak açıklamada, EYT'lilerin yıllardır süren mücadelesi sonucu iktidarın adım atmak zorunda kaldığı belirtildi ve 1 Ocak'ta hizmet borçlanmasına asgari ücret oranında zam olacağını duyan EYT'lilerin SGK önünde uzun kuyruklar oluşturduğu hatırlatıldı.

"Bu durum dahi SGK emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir" denilen açıklamada, SGK'nın yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirdiği, EYT düzenlemesi kapsamında ise 2,5 milyon kişinin yer aldığı dile getirildi.

Oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının çok zor olacağı kaydedilen açıklamada, "Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi 'Artık yeter' diyor" ifadeleri kullanıldı.

SGK emekçilerinin kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, 2012 yılında çıkarılan KHK'yla SGK emekçilerinin ikramiyelerinin gasp edildiği ifade edildi. "Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir" denilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:

" Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.
Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz.
Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.
İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz."