2 Temmuz 2024 Salı

BES: Mülakat emek hırsızlığıdır, kaldırılsın

BES, Görevde Yükselme Sınavları ile mülakat sonuçlarının karşılaştırmalı incelemesinin yapılması için Meclis'te komisyon kurulmasını ve mülakat uygulamasının derhal kaldırılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), kamuda işe alımlarda mülakatın kaldırılması talebiyle Adalet Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Adalet Bakanlığı'nda bakanlıktan referansı olanlar kazandı, emekçiler kaybetti. Mülakat emek hırsızlığıdır, kaldırılsın" yazılı pankart açılırken "Mülakat baskı aracıdır, kaldırılsın" dövizi taşındı.

'VAAT EDİLDİ AMA DÜZENLEME YAPILMADI'
BES Genel Başkanı Özer Avanaş, kamudaki mülakat uygulamasına dair tartışmaların 2023 Mayıs ayındaki genel seçimlere de yansıdığını hatırlattı. Yürüttükleri mücadeleyle iktidar ve muhalefet partilerinin seçim vaadi olarak mülakatı kaldırma sözü verdiğini anımsatan Avanaş, seçimler sonrası iktidarın sözünü unuttuğunu vurguladı.

Mülakatın kaldırılması konusunda herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığını kaydeden Avanaş, "Tam aksine bu düzenlemeler yapılmadan, yangından mal kaçırırcasına 2023 ve 2024 yıllarında hemen her bakanlıkta görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ile mülakat sopası kullanılmaya devam edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda başarılı olan pek çok kişinin mülakatlarda elendiğine işaret eden Avanaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a söz konusu haksızlığın giderilmesi için bir girişimlerinin olup olmadığını sordu.

MECLİS'E KOMİSYON KURULMASI ÇAĞRISI
Konuyla ilgili Meclis'te komisyon kurulmasını talep eden Avanaş, şöyle devam etti: "Meclis, daha fazla zaman kaybetmeden duruma müdahil olmalıdır. Kurulacak bir komisyon marifetiyle 2023-2024 yılında, kamuda açılan Görevde Yükselme Sınavı'nda başarılı olanlar ile mülakat sınavında başarılı olanlar incelenmelidir. Yapılacak incelemede mülakat komisyonlarında ayrımcılık yapan kamu görevlileri hakkında gerekli hukuksal işlemler yapılmalıdır. Görevde Yükselme Sınavı'nda başarılı olan tüm kamu emekçilerine hak ettiği kadrolar verilmeli, kamunun yarattığı istihdamı yandaşlara ulufe olarak dağıtan mülakat komisyonları lağvedilmelidir. Gerçekleşecek sınavlarda yazılı sınav sonucuna göre atamalar yapılmalıdır."