16 Eylül 2024 Pazartesi

BES: İhraç edilenler görevlerine dönene kadar mücadele edeceğiz

701 sayılı KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası, ihraç edilen kamu emekçileri bütün haklarıyla beraber eski görevlerine dönene kadar mücadele edecekleri belirtildi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), 701 sayılı OHAL kararnamesi ile kamuda ihraç edilen 18 bin 632 kişiye ilişkin basın topantısı düzenlendi. Basın toplantısında; haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan, kanaate dayalı gerekçelerle ihraç edilen kamu emekçilerinin, bütün haklarıyla beraber eski görevlerine dönene kadar hukuki, fiili, meşru ve örgütlü mücadeleleriri sürdüreceklerini belirtildi.
 
Basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, geçtiğimiz Pazar günü OHAL kapsamında yayımlanan 701 sayılı KHK ile 18 bin 632 kişi kamudan ihraç edildiğini, 12 dernek, 3 gazete ve 1 televizyonun kapatıldığını söyledi.
 
Yayımlanan KHK'nin seçimden önce, 4 Haziran'da hazırlandığı ve "Kaldırılan Bakanlar Kurulu" imzasıyla yayınlandığına dikkat çeken Akpınar, "KHK'lerle sadece alınan istihbaratla dahi on binlerce yurttaşı mesleklerinden ihraç eden iktidar, mezarlarında yatan ölüleri de ihraç etmeye başladı. Mersin'de 16 Haziran'da kanser hastalığı sonucu hayatını kaybeden mühendis Yusuf Fındık, 701 nolu KHK ile meslekten atıldı. Ailesi, hayatını kaybeden Yusuf Fındık'ın yasını tutarken bir başka acıyı da son KHK ile yaşadı" dedi.
 
Bir başka garabet Ankara'da yaşandı. Daha önce yayınlanan KHK ile görevine son verilen BES üyesi bu durumu kabullenemeyerek kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ancak hayatta iken yaptığı OHAL komisyon başvurusuna istinaden görevine iade edildi. Akpınar, "Arkadaşımızın hukuksuz şekilde ihracına karar verenler ailesine yaşatılan bu acının hesabını verebilecekler mi?" diye konuştu.
 
701 sayılı KHK'da dikkat çeken en önemli ayrıntının ise İŞKUR'dan ihraç edilen kamu emekçilerinin listesinde yer alan 'Gerekçe' detayı bölümü olduğunu ifade eden Akpınar, şunları söyledi: "Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü başlığında yer alan ihraçlarda, kişilerin neden ihraç edildiklerinin gerekçeleri de not düşüldü. Buna göre, 5 kişinin adının yer aldığı listede, 4 kişi kurum kanaati, 1 kişi 'sosyal medya' gerekçe gösterilerek ihraç edildi. Böylece hepimizin bildiği, yaşadığı ve her fırsatta dile getirdiğimiz yargı ve kolluk soruşturmalarının değil ihbarcılığa dayalı istihbarat bilgilerinin geçerli olduğu, hukuk devletinin en sıradan, en asgari ilkelerinden eser kalmadığı devlet belgelerince tescillenmiş; işten çıkarılan ve ailesiyle birlikte yoksulluğa, işsizliğe mahkum edilen kamu emekçilerinin ne kadar düzmece ve keyfi biçimde ihraç edildiği ortaya çıkmış oldu."
 
Akpınar, "Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan, kanaate dayalı gerekçelerle ihraç edilen kamu emekçileri bütün haklarıyla beraber eski görevlerine dönene kadar, tüm baskılara rağmen, hukuki, fiili, meşru ve örgütlü mücadelemizi dayanışmayı daha da büyüterek sürdüreceğiz" diye vurguladı.