28 Mart 2024 Perşembe

Berfin Polat: Gençliğe gelecek ve özgürlük sunan tek alternatif Yeşil Sol Parti

Yeşil Sol Parti İstanbul 2'nci bölge milletvekili adayı Berfin Polat, AKP-MHP iktidarında gençliğin yaşadığı sorunlara ve taleplerine işaret ederek, “Gençlik birçok saldırıya maruz kaldı ve bunun karşısında da gençliğe gelecek ve özgürlük sunan tek bir alternatif var: Yeşil Sol Parti” ifadelerini kullandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul 2'nci bölge 18'inci sıra milletvekili adayı Berfin Polat, milletvekili listelerindeki en genç aday. 2004'te Muşlu bir ailenin kızı olarak İstanbul'da dünyaya gelen Polat, büyük baskılara uğrayan Kürt halkının bir neferi olarak küçük yaşlarda mücadeleyle tanıştı. Lise yıllarında Liseli Öğrenci Birliği'nde (LÖB) örgütlenerek devrimci mücadeleye katıldı. Liseli gençlerin sorunlarını ve taleplerini yükselten Polat, üniversiteyi kazanmasının ardından mücadelesini Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nda (SGDF) sürdürdü. Bu süreçte tutuklanan, pek çok sokak eyleminde polis işkencesine uğrayan Polat, tüm baskılara rağmen devrim, sosyalizm mücadelesinden vazgeçmedi. Özgür Genç Kadın (ÖGK) saflarında kadın özgürlük mücadelesini de sürdüren Berfin Polat, halen SGDF Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi.

Berfin Polat, gençliğin sorunlarını, taleplerini ve taleplerine cevap olacak mücadelenin nasıl yürütüleceğini, neden gençlerin Yeşil Sol Parti'ye oy vermesi gerektiğini ETHA'ya anlattı.

Bize biraz kendini tanıtabilir misin?
Adım Berfin, 18 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi öğrencisiyim. Muşluyum. Aslında doğduğumdan beri mücadele içerisindeyim. Lise mücadelesiyle birlikte başladım ve devrimci gençlik mücadelesinin içerisinde yer aldım. Aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesinde, genç kadınların örgütlenmesinde daha özel olarak görev aldım.

AKP İKTİDARI GELECEKSİZLİK VE TEKÇİLİĞİ DAYATTI

AKP-MHP iktidarı döneminde gençler ne tür sorunlar yaşadı, hangi talepleri dile getirdi?
20 yıllık AKP döneminde gençliğin açığa çıkan en temel sorunlarından biri geleceksizlik ve bu geleceksizlikle birlikte yoksulluk. Aynı zamanda tekçi, şovenist, gerici ve dinci bir gençlik profili de yaratılmak isteniyordu, bu 20 yıllık dönemde gençlik bununla karşı karşıya kaldı. AKP, böyle bir profili yaratmak için çeşitli köklü değişikliklere de girişti. Örneğin eğitimde, 4+4+4 eğitim sistemi, adrese dayalı eğitim sistemiyle; genç kadınlar özelinde makbul kadınlar yaratma isteğini kadın üniversitesi projesiyle, kadınlar toplu taşımada tacize uğradığında pembe otobüs hayallerini açığa çıkarmasıyla. Bunlarla birlikte aslında hem gençlik, hem genç kadınlar eğitim yoluyla AKP'nin yaratmak istediği gençlik profiline uygun yetiştirilmek istendi.

GENÇLİK ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARIYLA MÜCADELEDEN YALITILMAK İSTENDİ
Gençliğin bir diğer sorunu ise, emekçi mahallelerde, özellikle Kürt halkının, gençliğinin yoğun yaşadığı mahallelerde yürütülen özel savaş politikası, uyuşturucu, çeteleşme. Bu da direkt devlet ve devletin polisi tarafından örgütlenen bir saldırıydı. Gençliğin yozlaştırılması, uyuşturulması gibi hayalleri vardı. Mücadeleden uzak, yalıtık, daha bireysel olması isteniyordu. Aslında AKP 20 yıllık dönemde gençliğin bir bütün olarak sorunlarını daha da derinleştirdi. Barınma sorunu açığa çıktı. Üniversitelerde niteliksiz ve antibilimsel bir eğitim vardı. Kayyum rektörlerle devrimci gençlik mücadelesinin önüne barikat çekilmek istendi. Faşist genelgeler yayınlandı.

Bunun yanı sıra bugün HÜDA PAR'ın açıkladığı seçim vizyon belgesinde karma eğitimin kaldırılacağı, kadın öğrencilerin ayrı okutulacağı söyleniyor. Yani AKP aynı zamanda kurduğu ittifaklar, ne kadar kadın düşmanı olduğunu gösteriyor. Bize sunduğu gelecek kadınların evlere hapsedilmesi, eğitimden uzaklaştırılması. Bunları 20 yıldır bize dayattı.

Bugün Millet İttifakı'nın da yayınladığı bir mutabakat var. Burada da kadınlara dair, kadın özgürlüğüne dair hiçbir şey geçmiyor veya üniversitelerdeki eğitime, gençliğin sorunlarına da değinmiyorlar. Bununla birlikte kendi ittifakının içerisindekileri küstürmemek uğruna İstanbul Sözleşmesi'ne dahi değinmiyorlar. Aslında iki ittifakın da gençliğe, gençliğin sorunlarına, özlemlerine ve taleplerine hiçbir şekilde değinmediğini, bir çözüm yolu da aramadığını görüyoruz.

EN ÖNEMLİ ADIM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE KATILMAK

Bu sorunlara karşı talepleriniz neler? Nasıl bir mücadele hattı izlenmeli?
Gençliğin bu tür sorunlara karşı en önemli adımı örgütlü mücadeleye katılmasıdır. Çünkü bize sunulmayan, tam tersi elimizden alınan bir geleceğimiz var ve bu geleceğimiz elbette sokaklarda kazanılacaktır. Gençliğin kendi sözünü, kendi gücünü örgütleyebileceği ve gösterebileceği her alan bizim mücadele alanlarımız. Buralarda var olmamız, kendi coşkumuzu, kendi sözümüzü, kendi rengimizi taşımamız gençliğin o dinamiğini, değiştirici-dönüştürücü gücünü sokaklarda göstermemiz gerekiyor. Bu mücadele alanlarının her zaman içerisinde gençliğin öncülük ettiği bir şekilde ilerlemesi gerekiyor.

O yüzden de gençliğin geleceğini, elinden alınan haklarını kazanması için, yoksulluğa, geleceksizliğe, barınma sorununa, dayatılan tekçi şovenist gençlik profiline, anadilde eğitim hakkının gasp edilmesine, okulların ticarethaneye çevrilmesine karşı mücadelesini örgütlü bir mücadeleye çevirmesi gerekiyor. Sokaklarda mücadele ederek, Yeşil Sol Parti'nin etrafında kenetlenerek, orayı güçlendirip kendi sözünü, kendi gücünü taşıyarak mücadeleye katılması gerekiyor.

GENÇLİK TÜM SEÇİM ÇALIŞMALARINA KENDİ GÜCÜNÜ TAŞIMALI

Seçim sürecinde gençler Yeşil Sol Parti'yle nasıl bir ilişki kurmalı?
Yeşil Sol Parti'nin listelerine baktığımızda öne çıkan bir nokta da gençliğin yoğun olması. Ben de bir genç kadın adayım ve aday tanıtım gününde benimle birlikte yaşıtım olan birçok kadın arkadaşım da vardı. Yeşil Sol Parti'nin gençlik adayları var ve bu gençlik adayları etrafında tüm gençlik çalışmalara katılmalı. Büro açılışları, gençlik şölenleri, buluşmalar, bildiri dağıtımları, stant açılışları gibi birçok çalışma var. Yani gençliğin sorunlarını, taleplerini dillendirebileceği, söyleyebileceği, kendi sözünü kurabileceği alanlar var. Gençlik de bu alanlarda gençlik adayları etrafında kendi sözünü söyleyebileceği mekanizmaları inşa ederek bu seçim çalışmalarında Yeşil Sol Parti etrafında kenetlenebilir.

TEK GERÇEK ALTERNATİF YEŞİL SOL PARTİ

Bu seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 6 milyon genç seçmen var. Gençler neden Yeşil Sol Parti'ye oy vermeli?
AKP-MHP iktidarının 20 yılda gençliğe yaşattıklarını gördük. Millet İttifakı'nın da gençliğin taleplerini görmediğini söyledik. Bunun karşısında Yeşil Sol Parti bir seçenek, bir alternatif. Çünkü Yeşil Sol Parti gençliğin sözünü kuran, bir gelecek vaat eden, Cumhur ve Millet ittifaklarının aksine gençliğe alan açan, gençliğin özgürlük talebini kendi bünyesinde gençleri örgütleyerek de sürdüren, böyle bir iddiası olan bir parti. Gençlik adaylarının bu kadar çok olması veya gençliğin sözünü kendisinde var etmesi tek başına elbette bahşedilen bir şey de değil. Biz gençlerin, genç kadınların mücadeleye atılarak kazandığı bir şey. O yüzden Yeşil Sol Parti gençliğe bir gelecek vaat ediyor, çözüm önerileri sunuyor, gençliği mücadeleye çağırıyor, kendi özgürlüğünü kazanabileceği alanlar açıyor.

20 yıldır bu faşist rejim bize sadece geleceksizlik sundu. Alanlarımızı daralttı, üniversitelerde, liselerde, sokaklarda örgütlenme hakkımızı elimizden aldı. Siyasi faaliyetlerimizi engelledi, gençliği gözaltına aldı, tutukladı. Gençlik birçok saldırıya maruz kaldı ve bunun karşısında da gençliğe gelecek ve özgürlük sunan tek bir alternatif var: Yeşil Sol Parti. Gençliğin kendisini düşünen, kendisine bir gelecek vaat eden, çözüm önerileri sunan bir partiye ihtiyacı var. Aynı zamanda genç bir partiye de ihtiyacı var. Yeşil Sol Parti de burada gençlerin partisi olduğu için gençlerin oyunun elbette Yeşil Sol Parti'ye olması gerekiyor.

TÜM GENÇLERİ YEŞİL SOL PARTİ'Yİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Son olarak eklemek istedikleriniz veya yapmak istediğiniz bir çağrı var mı?
14 Mayıs seçimleri geliyor, seçim gününe gidene kadar Türkiye ve Kürdistan'da tüm il, ilçe ve mahallelerde birçok çalışma gerçekleşiyor. Bu çalışmalara gençliğin kendi sözünü, rengini yansıtması, coşkusunu katması, partiyi gençleştirmesi, partinin etrafında kenetlenmesi gerekiyor. Çözümün, kurtuluşun, özgürlüğün, geleceğin sunucusu biziz, yani biz kendi geleceğimizi kendimiz kazanabiliriz. Bu yüzden de tüm gençliği hem seçim günü seçim güvenliğini almak, hem seçime giderken seçim çalışmalarını güçlendirmek, aynı zamanda seçimden sonra mücadeleyi devam ettirmek için Yeşil Sol Parti'yi büyütmeye, etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.