'Başka bir sağlık sistemi için yeterince kaynak, birikim ve emek var'

Ankara'da bir araya gelen sağlık emekçileri Büyük Hekim Buluşmasında, sağlığın para için yapılmaması gerektiğini kaydetti. Sağlık sisteminin esas olarak toplumun sağlık düzeyini yükseltmek için örgütlenmesi gerektiğini kaydeden TTB Merkez Konseyi Başkanı Azap, "Bu ülkede başka bir sağlık sistemi mümkün. Yeterince kaynak var, birikim ve emek var" dedi.
Sağlık emekçilerinin 25 Şubat'ta İstanbul'dan başlattığı Beyaz Yürüyüş, Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce sağlık emekçinin katılımıyla Ankara'ya ulaştı. "Başka bir sağlık mümkün" diyen sağlık emekçileri Büyük Hekim Buluşmasını düzenleyerek karanlığa inat bilimi, emeği, dayanışmayı, birlikte üretmeyi savunacaklarını bunun için mücadele edeceklerini yineledi.
Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen forumda, hekimler sağlık sistemindeki sorunları tartışarak çözüm önerilerini dile getirdi. Buluşmada söz alan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Alpay Azap, düzenleyecekleri forumun amacının başka bir sağlık sisteminin nasıl mümkün olacağı ve bunun alt yapısına dair alt başlıklara ilişkin sağlık emekçilerinin önerilerini almak olduğunu belirtti.
Azap, "Bu ülkede başka bir sağlık sistemi mümkün. Yeterince kaynak var, birikim ve emek var. Eksik olan tek şey siyasi iradedir. O siyasi iradeye sahip siyasetçiler yok belki ama Türk Tabipleri Birliği var" dedi. Sağlık programının sağlığı piyasalaştırmak ve ticaretin konusu haline getirmeyi hedeflediğini belirten Alpay, "Bunu yaparken özel sektöre kamudan ciddi kaynak ayrıldığını gördük. 2002 yılından 2022 yılına kadar özel sektörün başvuru sayısını sekiz kat arttığını görüyoruz. Aynı sürede kamu hastanelerine başvuru sayısının da üç kat civarında arttığını söyleyebiliriz. Yatak sayısı özel sektörde 4.5 kat artarken kamu sektörünün bu süre içerisinde sadece büyük hastanelere rağmen 1.5 kat arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu rakamların kaynakların nereye ayrıldığını çok güzel gösterdiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
'SAĞLIK SİSTEMİ HALK İÇİN ÖRGÜTLENMELİDİR'
Sağlığın temel bir insan hakkı olduğunu para kazanılacak bir alan olmadığının altını çizen Azap, "Sağlık sistemi esas olarak toplumun sağlık düzeyini yükseltmek, insanların daha güvenli bir ortamda yaşayabilmesi için örgütlenmelidir. Peki bunun sonucunda neyle karşılaştık? Hekimlerin, sağlık çalışanın payına ne düştü? Maddi ve manevi anlamda değer kaybına uğradı, çalışma ortamı üzerindeki kontrolümüz, yetkimiz elimizden alındı. Bugün bir hekim arkadaşımız poliklinikten ne kadar hasta bakacağına karar veremiyor. Dolayısıyla bizi bant tipi bir üretim modelinde emekçiler haline dönüştürdüler. Bizim payımıza bunların yanı sıra diş şiddette düştü. Meslekten soğumaya itti. Peki halkın payına ne düştü? Orada da cepten ödemelerin arttığını görüyoruz. Aslında sağlıksızlık düştü. Merkezine sağlığı koymuyor, hastalığı koyuyor. Asıl ticaretin konusu olan da bu" ifadelerini kullandı.
Azap, şunları söyledi: "Tabipler Birliği olarak bu sağlık sisteminin beli noktalarına eleştiriler hep dile getirdik zaten. Asıl bundan sonra geçmişten gelen büyük birikimimizi kullanarak yine bilimin ışığında, bu ülkenin hak ettiği başka bir sağlık sistemi nasıl olur biz bunu anlatalım. Bu ülkede başka bir sağlık sistemi mümkün. Yeterince kaynak var, birikim ve emek var. Eksik olan tek şey siyasi iradedir. O siyasi iradeye sahip siyasetçiler yok belki ama Türk Tabipleri Birliği var."