3 Mayıs 2024 Cuma

Basın-İş: Ekol Ofset'te atılan işçiler geri alınsın

Ekol Ofset'te 3 işçinin sendikalarında örgütlendiği için işten çıkarılmasına tepki gösteren DİSK Basın-İş, "DİSK Basın İş olarak, çeşitli bahanelerle işten çıkarılan üyelerimiz bu fabrikadan içeri girene kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Basın, Yayın, Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş), Belçikalı Van de Velde Ambalajlama grubunun Türkiye ortağı Ekol Ofset'te sendikal faaliyet yürüttükleri sebebiyle işten çıkarılan işçiler için eyleme geçti. Silivri'de bulunan Ekol Ofset önünde yapılan eyleme çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü temsilcisi katılırken, "Sendika anayasal haktır, atılan Ekol – Van de Velde işçileri geri alınsın" pankartı açıldı.

Ekonomik kriz nedeniyle işçi ve emekçilerin alım gücünün düştüğüne işaret eden DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, "Ekol Ofset işçilerinin örgütlü mücadeledeki ısrarı sonucu ücretler güncel asgari ücret miktarının üzerinde kalsa da ülkemizdeki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı sonucu işçilerin aldığı zamlar eridi, işçiler yeniden sefalet koşullarında yaşamaya mahkum bırakıldı. Hem düşük ücret hem işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliği hem de sürekli tutanak tehdidi ile baskıya ve mobbinge maruz bırakılan işçiler hukuksuzluklara tepkisini DİSK Basın-İş'te örgütlenerek gösterdi" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLER SENDİKALI OLDUKLARI İÇİN TEHDİTLE YILDIRILMAK İSTENDİ'
İşçilerin haklarını korumak için örgütlenmesi üzerine patronların işçileri baskı ve tehditle yıldırmaya çalıştığına işaret eden Dedeoğlu, işçilerin sendika hakkından geri adım atmadığını ve örgütlenmeye devam ettiğini aktardı. Bunun üzerine 3 işçinin işten çıkarıldığını ifade eden Dedeoğlu, "Patronlar, sendikamızla yaptığı görüşmede 'performans düşüklüğü', 'işçiler arasındaki uyumsuzluk' gibi bahaneleri işten çıkarmaya gerekçe gösterse de örgütlenme faaliyetlerimiz devam ederken yıllardır Ekol Ofset'te çalışan 3 sendika üyemizin aniden işten çıkarılması hayatın olağan akışına aykırıdır" dedi.

'İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER DERHAL GERİ ALINSIN'
Bu işten çıkarmaların sendikal örgütlenmeye karşı düşmanca bir adım olduğu kaydeden Dedeoğlu, Ekol Ofset patronlarına seslenerek, "İşçilerin anayasal hakları olan sendikada örgütlenme hakkına saygı duyun ve işten çıkarılan işçileri geri alın. DİSK Basın İş olarak, çeşitli bahanelerle işten çıkarılan üyelerimiz bu fabrikadan içeri girene kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Ekonomik krizin ve sefalet ücretinin altında ezilerek kötü koşullarda yaşamaya ve çalışmaya mecbur bırakılan tüm işçilerin sesi olacağımızı bir kez de buradan ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması, uluslararası sendikaların destek mesajlarının okunmasının ardından alkışlarla sona erdi. Eylem boyunca "Matbaa işçisi yalnız değildir", "Sendika haktır engellenemez" sloganları atıldı.