17 Mayıs 2024 Cuma

Bakırköy Sadi Konuk EAH önünde sağlıkta şiddet protesto edildi

İstanbul Tabip Odası ile SES İstanbul Şubeleri, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevi başındayken darp edilen meslektaşları için hastane önünde eylem yaptı, "Sağlıkta şiddet tüm toplumun sorunudur" dedi.

İstanbul Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan bir sağlık çalışanının saldırıya uğraması ve sağlık alanında yaşanan şiddete dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamada "Sağlıkta şiddeti durduracağız sessiz kalmayacağız" pankartı açıldı. Ortak açıklamayı okuyan SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nuran Güngör, sağlık çalışanlarının şiddete uğramadığı günlerin sayılı olduğunu, şifa dağıtmaya çalıştıkları işyerlerinde hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kaldıklarını ifade etti. Sağlık çalışanlarıyla, hasta ve hasta yakınları arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesinin nedeninin kendileri olmadığını dile getiren Güngör, "Sağlıkta dönüşüm programının getirdiği müşteri-ticarethane anlayışı, yetkililerin sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hasta ve hasta yakınları ile bizleri karşı karşıya getirici popülist söylemleri, bunun sonucunda beklenti ve taleplerin yükseltilmesi, kısa randevu süreleri ve performans sistemi gün geçtikçe şiddet olaylarını artırmaktadır" dedi.

'SAĞLIKTA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR'
Sağlıkta şiddetin sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun sorunu olduğunu vurgulayan Güngör, "Sağlık hizmetleri kesintiye uğramakta, sağlık hizmetlerinden yararlanma azalmakta, çalışanlarımızın motivasyonu bozulmaktadır. Bu koşullarda sağlık hizmeti vermek kabul edilebilir ve daha fazla sürdürebilir değildir. Sağlıkta şiddetin son örneği bu hastanede yaşanmıştır. Randevu ve sıra almadan, muayenesi için öncelik isteyen bir hasta tarafından meslektaşımıza yapılan saldırı olmuştur. Kafa travması ve burun kırığı ile atlatılan bu olay hepimizi yeniden düşünmeye ve yetkililere tekrar seslenmemize neden olmuştur. Sabah işe gitmek için evden çıkıp, iş yerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından şiddete uğramayı, öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, şifa vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında şiddete uğramasını, öldürülmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.