21 Kasım 2024 Perşembe

Bakanlığa kayyum uygulamalarından vazgeçme çağrısı

İHD, pek çok kentte İçişleri Bakanlığı'na mektup göndererek, kayyum uygulamalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), pek çok kentte İçişleri Bakanlığı'na mektup göndererek, Esenyurt, Batman, Mardin ve Halfeti belediyelerine atanan kayyumların geri çekilmesini talep etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya hitap edilen mektupta şu ifadeler kullanıldı: "Bilindiği üzere, kayyum atama işleminin dayanağı olarak Anayasanın 127. Maddesinin 4. Fıkrasının son cümlesi geçmektedir. Burada 'görevle ilgili bir suç sebebiyle' İçişleri Bakanı kararıyla geçici görevden uzaklaştırma kararı verilebileceği yazılıdır. Nitekim 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. Maddesinde de paralel bir düzenleme yer almaktadır. Yasal düzenleme bu olmasına rağmen 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimi sonrasında oluşturulan olağanüstü düzen ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle devleti yönetme uygulamasıyla birlikte yeni bir yasa ortaya çıkarılmıştır. 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen ardından 6758 sayılı kanunla yasalaşan 45. Maddenin 2. Fıkrasında tarafınıza yeni bir yetki ihtas edilmiştir. Bu yetki "terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırma durumunu düzenlemektedir. Söz konusu düzenlemenin demokratik hukuk devleti ilkeleriyle çeliştiği ortadadır. Kaldı ki Kanun Hükmünde Kararnamelerle bir devletin yönetilmesi de hukuk ve demokrasi ilkeleriyle bütünüyle çelişmektedir. Görevden uzaklaştırılan tüm belediye başkanlarının masumiyet karinesinden yararlanması ana ilkesi zedelenmiştir."

'KARARDAN GERİ DÖNÜLMELİ'
Hiçbir belediye başkanı hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadığına dikkat çekilen mektupta, "Türkiye Cumhuriyet devletinin gerek Anayasası ve iç hukuk düzenlemeleri gerekse altına imza attığı uluslararası sözleşmelerle bütünüyle çelişen bu uygulamanın kabul edilebilir bir yanı olmadığı gibi toplumsal ilişkilerin gerginleşmesine de neden olan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi.

Mektupta, "İnsan Hakları Derneği olarak İstanbul Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanması işleminin tarafınızca bir kez daha gözden geçirilmesi demokratik işleyiş açısından son derece önemli olacaktır. Sizi, kararınızı bir kez daha sorgulayarak verdiğiniz karardan geri dönmeye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi, Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde basın açıklaması yaparak mektubu kamuoyuyla paylaştı. Eylemde, "Kayyumlara hayır, halkın iradesine saygı gösterin" pankartı açıldı. Açıklamanın ardından hak savunucuları Sıraselviler Postanesine giderek mektuplarını bakanlığa gönderdi.

DERSİM
İHD Dersim Şubesi, Moğoltay Mahallesi'nde bulunan PTT şubesi önünde açıklama yaptı. DEM Parti ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Komitesi (MYK) üyesi Orhan Çelebi de açıklamaya katıldı. Şube eşbaşkanı Gönül Sonbahar, mektubun içeriğine işaret ederek, "Karardan geri dönün" çağrısı yaptı.

ANKARA
İHD Ankara Şubesi, mektup gönderme öncesi açıklama yaptı. Şube eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, mektubun içeriğine işaret ederek, bakanlıktan kayyum uygulamalarına son vermesini istedi. Ardından Çankaya PTT Şubesi'ne geçilerek, bakanlığa mektup gönderildi.

ADANA
İHD Adana Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yöneticileriyle birlikte Cemalpaşa Postanesi'nde bakanlığa mektup gönderdi. İHD Şube Başkanı Yakup Ataş, kayyum atamalarının hukuksuz olduğunu ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

MERSİN
İHD Mersin Şubesi yöneticileri, DEM Parti milletvekili Perihan Koca ile birlikte dernek binasından PTT'ye kadar yürüdü. İHD Şube Eşbaşkanı Sümeyra Oğuz, "Kayyum bir irade gasbıdır. İnsan hakları savunucuları olarak kayyumu kabul etmiyoruz ve doğru bulmuyoruz" dedi.

ANTAKYA
İskenderun'da HD yöneticileri PTT binasında bir araya gelerek, mektup gönderdi. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, kayyum uygulamasından vazgeçilmesini istedi.