22 Ekim 2024 Salı

Bağımsız Maden İş: Fernas işçileri kazandı

53 gün süren direniş ve üç gün süren müzakereler sonucunda Fernas işçileri ve şirket yönetimi arasında anlaşma sağlandı.

Manisa'nın Soma ilçesinde, AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te çalışırken Bağımsız Maden İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin 26 Ağustos'ta başlattığı direniş, 53. gününde kısmi kazanımla sonuçlandı.

25 Eylül'de Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlatan Fernas işçileri, 2 Ekim'den itibaren Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yapmış, 17 Ekim'de "müzakere yolunun açılması" ile eylemi sonlandırarak Soma'ya dönmüştü. Fernas işçileri, 18 Ekim'de şirket yetkilileriyle görüşmelere başladı.

Bağımsız Maden İş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, işçiler ve işveren heyeti arasında "ortak çözüm önerileri" üzerine yaklaşık sekiz saat süren iki ayrı görüşme gerçekleştirildiğini duyurdu.

"Fernas işletmesi ve işçileri" imzasıyla paylaşılan açıklamada, görüşmeler sonucu, taraflar arasındaki temel problemin iletişim eksikliği olduğu belirtilerek, şu kararların alındığı kaydedildi:
🔹Asgari ücrette ara dönemde zam yapılmaması nedeniyle Soma havzası ile işletme arasında oluşan farkın, Fernas'ın ortak olduğu diğer işletmenin hazırlık ve üretim aşamaları baz alınarak Ocak 2025 itibarıyla ücret artışıyla kapatılması.
🔹Yapılacak ücret artışının, işçilerin kıdem ve mesleki tecrübeleri dikkate alınarak, ortak işletme organizasyon şemasıyla belirlenmesi.
🔹Banka ile görüşülerek, ortak işletme ile eş koşullarda maaş protokolü yapılması ve alınacak promosyonların işçilere yansıtılması.
🔹Mutabakata varılan ve işe dönmek isteyen işçilerin, herhangi bir hak kaybına uğramadan 21 Ekim 2024 itibarıyla işe geri dönebileceği.
🔹Ayrılmak isteyen işçilere kıdem ve ihbar tazminatları ile varsa yıllık izin alacaklarının ödenerek, ayrılma imkanı sağlanması.
🔹Taraflar arasında karşılıklı açılmış davalardan feragat edilmesi.