AYM, tutsakların dilekçelerine verilen cezaya 'hak ihlali' dedi
AYM, 2019 yılında tutsakların Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyonların durdurulması için yazdıkları dilekçe sebebiyle hücre cezası verilmesini hak ihlali olarak niteledi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük operasyonlarının durdurulması için Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazan tutsaklara verilen ceza hakkında "hak ihlali" kararı verdi.
İzmir 3 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutsak edilen 54 kişi, 14 Ekim 2019'da Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük operasyonlarının durdurulması talebiyle Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazdı.
11 GÜN HÜCRE CEZASI VERİLMİŞTİ
Tutsaklar hakkında yazdıkları dilekçeler gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldı. Disiplin soruşturması sonucunda, "suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapma veya yaptırma eylemini gerçekleştirdikleri" gerekçesiyle tutsaklara 11 gün hücreye koyma cezası verildi.
Tutsaklar karara karşı İzmir İnfaz Hakimliğine şikayette bulundu. İnfaz Hakimliği, başvurucuların yazdıkları dilekçedeki ifadelerin disiplin suçunu oluşturacak nitelikte olduğunu belirterek, Disiplin Kurulu kararının usul ve kanuna uygun olduğuna ve şikayetlerin reddine karar verdi. Tutsakların İnfaz Hakimliği'nin kararına yaptığı itirazı Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi de reddetti.
Tutsaklar, toplu olarak imzaladıkları dilekçelerde yer alan açıklamalardan dolayı disiplin cezasıyla cezalandırılmaları nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.
'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ'
AYM, başvuruların birleştirilmesine karar vererek, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan "ifade özgürlüğünün" ihlal edildiğine ve başvuruculara 30 bin TL manevi tazminatın ayrı ayrı ödenmesine hükmettti.
AYM kararında şu ifadelere yer verildi: "Ceza İnfaz Kurumu'nun söz konusu dilekçelere içerik bakımından bir denetim yapmaması ve dilekçeleri ilgili kurumlara göndermesi gerekmektedir. Söz konusu mevzuat gereğince Ceza İnfaz Kurumu'nun dilekçeyi okumaya yetkisi olmadığı gibi dilekçeleri okuduktan sonra içeriğe yönelik olarak bir işlem yapmaya da yetkisi yoktur. Ancak somut olayda Ceza İnfaz Kurumu 5275 sayılı Kanun'un 68. maddesinin (4) numaralı fıkrasının açık hükmüne ve yetkisi olmamasına rağmen başvurucuların resmi makamlara gönderdiği dilekçeleri denetlemiş, buna bağlı olarak başvurucular hakkında disiplin cezası uygulamıştır. Bu durumda başvurucuların resmi makamlara yazdığı dilekçeleri kanunun emredici hükmüne aykırı olarak denetleyerek içeriği nedeniyle başvuruculara disiplin cezası uygulanmasının kanunla sınırlama ölçütünü karşılamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."