17 Mayıs 2024 Cuma

Avrupa'da kadınlar şiddete karşı eylemdeydi

Kadın Dayanışması bileşenleri, Avrupa'nın bir çok kentinde eylemler yaparak kadına yönelik şiddete dikkat çekti, mücadele çağrısı yaptı.

Avrupa Kadın Dayanışması bileşeni kadınlar Avrupa'nın çeşitli kentlerinde sokaklara çıkarak karantina dönemlerinde artan erkek şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti.

Eylemlerde Almanya'da 1 Mayıs'ta ayrıldığı erkek tarafından vahşice saldırıya uğrayan Meryem Şahin'e destek açıklamaları yapılırken, 2 Mayıs'ta ayrıldığı erkek tarafından katledilen Ahmad Schaia da anıldı.

ALMANYA
Köln Heumarkt meydanında yapılan eyleme, SKB, Yeni Kadın, Yaşanacak Dünya, ADHK, Alınteri ve IGM Kadın aktivistleri katıldı.

Burada konuşma yapan SKB aktivisti, "Kendi bedenimiz üzerinde, kendi hayatımız üzerindeki tek hak sahibi biz kadınlarız ve biz karar veririz" dedi. Konuşmada, " Kadına yönelik şiddete, kırımlara, bizim adımıza verilen kararlara hayır diye haykırıyoruz" dedi.

IGM Kadın örgütünden konuşmacı ise, "Burada dayanışmada bulunan erkek arkadaşlarda var ve aynı zamanda dinleyiciler, bu sorun sizinde yani hepimizin sorunu. Katil erkeklerin psikolojisi iyi değil adı altında çok az bir cezayla kurtulmaktadırlar. Bunu kabul etmiyoruz. Çok bilinçli planlanmış bir katliam bu" şeklinde konuştu.

Eylemde Avrupa Kadın Dayanışması ,Courage ve Dünya Kadın Hareketinin Avrupa koordinasyon sorumlusu Suse Bader ve Enternasyonel Birliği Kadın Platformunun da mesajı okundu. 

Stuttgart, Nürnberg, Mannheim'da SKB ve Avrupa Kadın Dayanışması'nın çağrılarıyla yapılan eylemlerde, Meryem Şahin ve Ahmad Shais şahsında kadınlara uygulanan şiddeti protesto edildi. Eylemde Almanca, Türkçe "Eviçi şiddete son", "Şiddete karşı özsavunmaya" dövizleri taşındı. Yapılan konuşmalarda enternasyonalist kadın dayanışmasına dikkat çekildi, kadınlar özsavunma yapmaya çağrıldı.

Meryem Şahin'e yapılan saldırının merkezi Hamburg'ta ise yüzlerce kadın katliam girişimini protesto etti.

Eyleme SKB, Alevi Kadın Hareketi, ADHK, Kürt Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Feda, Feminist Kadınlar katıldı. Ottenser Hauptstraße'de bir araya gelen kadınlar Meryem Şahin'in yalnız olmadığını, saldırıyı yapan erkeğin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Kadınlar olarak birlikte mücadelenin önemine dikkat çekilen eylemde, Alman devletine kadınlara dönük koruyucu önlem alınması çağrısı yapıldı.

Kadınlar ayrıca hep birlikte Meryem Şahin'in sevdigi türküleri söyledi.

Duisburg, Kiel ve Frankfurt'ta da sokağa çıkan kadınlar Meryem Şahin'in yalnız olmadığını söyleyerek özsavunma çağrısı yaptı, dayanışma mesajları verdi.

İNGİLTERE
Londra'da kadınlar Mesude Şahin'e yönelik katliam girişimini protesto etti.

Eyleme, Yeni Kadın, Enfield Alevi Kültür Merkezi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Alxas Kadın Komisyonu, Kürecikliler Kadın Komisyonu, Cem-Evi katıldı. Yapılan konuşmalarda Covid-19 ile birlikte herkesin evlere kapandığı, Avrupa'da kadına yönelik katliam ve saldırıların arttığı belirtildi.

Ayrıca, 6 Mayıs 1972 de idam edilen Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan şahsında Mayıs ayında şehit düşen tüm devrimciler anıldı.

AVUSTURYA
Başkent Viyana'da da SKB, Yeni Kadın, ADKH, Avesta, erkek şiddetine karşı sokaklardaydı.

Stephansplatz'da yapılan eylemde, devletin pandemi koşullarında kadınlara yönelik koruyucu önlem almadığı ifade edildi, dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. Eylem şarkılar ve sloganlarla son buldu.

Söz konusu eylemlerin yanı sıra SKB Avrupa Koordinasyonu her Çarşamba gerçekleştirdiği eylemlere aynı gündemle devam etti.

SKB'li kadınlar Meryem Şahin'e destek ve katledilen Ahmad Schaia için Fransa Stains, Deancy, Villeneuve saint Georges bölgelerine, Belçika'nın başkenti Brüksel'de ve İsviçre'nin Biel kentinde de bir çok noktaya afiş ve pankart astı. Afişler'de karantina dönemlerinde kadına yönelik şiddetin arttığı belirtildi. Tüm kadınlar özsavunmaya çağrıldı.