17 Mayıs 2024 Cuma

Avrupa'da kadınlar Gülistan için sokağa çıktı

SKB ve AKD, Avrupa'nın çeşitli kentlerinde gerçekleştirdiği Çarşamba eylemleriyle 'Kadın cinayetleri politiktir, kadınlar özsavunmaya' dedi, 'Gülistan Doku 130 gündür kayıp, nerede' diye sordu.

Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağıda dahil olmak üzere çeşitli önlemlerin alındığı Avrupa ülkelerinde, bu haftadan itibaren önlemlerde gevşetilmeye gidildi. Her hafta çeşitli gündemlerle Sosyalist Kadın Birlikleri'nin (SKB) 2 aya yakın bir süredir gerçekleştirdiği Çarşamba eylemleri de devam ediyor. SKB'nin de içerisinde yer aldığı Avrupa Kadın Dayanışması da bir süredir Çarşamba eylemleri gerçekleştiriyor. Bu hafta SKB 'Kadın cinayetleri politiktir, kadınlar özsavunmaya', AKD 'Gülistan Doku 130 gündür kayıp, nerede' sloganları ile eylemlerini gerçekleştirdi.

FRANSA'DA KADINLAR SOKAĞA ÇIKTI
Pandemi nedeniyle en yoğun önlemlerin alındığı ülkelerden biri olan Fransa'da 11 Mayıs sonrasında sokağa çıkma önlemleri gevşetildi. Bunun üzerine harekete geçen Fransa SKB, sokak eylemleri düzenledi. Bu haftaki Çarşamba eylemini Paris Strasbourg Kemeri ve Creil Garı önünde gerçekleştiren SKB'liler, 'Kadın cinayetleri politiktir, Özsavunmaya' ve AKD'nin 'Gülistan Doku nerede' sloganları atarak bu içerikte taşıdıkları pankart ve dövizlerle çevrede bulunanların ilgi odağı oldular.

Paris'te ayrıca pankartlı bir yürüyüşte gerçekleştiren SKB'liler pandemi nedeniyle artan kadın cinayetlerine karşı tepkilerini dile getirdiler.

ALMANYA'DA KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI PROTESTO
Almanya'nın Mannheim kentinde SKB'liler, 'Kadın cinayetleri politiktir, Özsavunmaya' ve AKD'nin 'Gülistan Doku nerede' sloganları ile sokağa çıktı. Almanca dövizlerin taşındığı Çarsamba eylemliğinde SKB üyeleri Mannheim Kent merkezine dövizler astılar. SKB'liler pandemi nedeniyle artan kadın cinayetlerine karşı tepkilerini dile getirdiler.

Nürnberg ve Kiel kentlerindeki SKB'li kadınlar, hazırlamış oldukları kadın cinayetlerine karşı Almanca dövizleri alişveriş merkezlerinin önlerine asarak, özsavunma çağrısı yaptılar.

Köln kentinde, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Zora genç kadın ve trans örgütünün çağrısıyla örgütlenen eylemde, kadın cinayetleri protesto edildi. Zora ve SKB adına yapılan konuşmalarda, Almanya'da her üç günde bir kadının öldürüldüğünü ve pandemi sürecinde evde kalan kadınların daha fazla ev içi şiddeti yaşadıklarına vurgu yapıldı. Aynı zamanda evde kalan kadınların ev içi emeklerinin görülmediği ve kadınların yükünün daha fazla artığına dikkat çekildi. Yapılan konuşmalarda, "Biz bu pandemi sürecinde, şiddete karşı kadınları yalnız bırakmıyoruz. Onlarla mücadele edeceğiz" denildi.

Eyleme katılan bir göçmen kadın yaptığı konuşmada, kadın dayanışmanın kendisi için ne anlama geldiğine tanıklık ettiğini ve bu süreçte yanında olan kadınların sayesinde kendini güçlü ve yalnız hissetmediğini belirtti.

Eylemde, hala bulunamayan 21 yaşındaki genç kadın Gülistan Doku'nun resimleri taşındı.

Erkeklerin sözlü saldırılarına kadınlar daha da sesli sloganlar ile yanıt verdi.

İSVİÇRE'DE AFİŞ ÇALIŞMASI
Bu haftaki Çarşamba eyleminde SKB'li kadınlar İsviçre'nin Cenevre ve Biel- Bienne kantonlarında gar önlerine ve tramvay, otobüs duraklarına kadın cinayetlerine karşı kadınları öz savunmaya çağıran dövizler, afişler astılar.

HOLLANDA'DA DUVAR GAZETELERİ
Çarşamba eylemi Hollanda'nın Rotterdam ve Amsterdam kentlerinde yapıldı. Amsterdam'da
SKB'li kadınlar Türkçe ve Hollandaca "Kadın cinayetleri politiktir, kadınlar özsavunmaya! Gülüstan Doku Nerede! SKB-AKD" yazılamalarının yer aldığı duvar gazetesi yaptılar.
Rotterdam'da evde ve sokakta dövizler açtılar.

AVUSTURYA'DA KADINLAR MİTİNG GERÇEKLEŞTİRDİ 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yeni Kadın (Neue Frau) ve Avesta 'Gülistan Doku nerede?' sorusuyla Yppenplatz'da bir miting düzenledi.

Mitingde Avrupa Kadın Dayanışması Platformu adına konuşmalar Almanca ve Türkçe yapıldı.
Feminist Kadınlar da (FZ) eylemde Avrupa genelindeki kadın kırımlarını ve kadına yönelik şiddetin yaygınlaşması ile ilgi bir açıklama yaptılar.

Etkinlik, Grup Vardiya ve Grup Munzurun şarkıları ve "Jin,Jiyan, Azadi" sloganları sona erdi.

BELÇİKA'DA DA EYLEM YAPILDI
Belçika'nın Brüksel kentinde sokağa çıkarak afiş çalışması yapan SKB'liler, kadın katliamlarına dikkat çekti. Anvers'te bayrak ve dövizleri ile sokağa çıkan SKB'li kadınlar pandemi ile kadına yönelik artan şiddeti gündemleştirerek "Gülistan Doku nerede diye" sordular.