30 Nisan 2024 Salı

Asgari ücrete yine sefalet zammı: Net 2 bin 324 lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirledi. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat "İşçi kesimi olarak rakamı kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum" dedi.

7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren 2020 asgari ücret rakamı belli odu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü ve son toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantı sonrası açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bu yıl da komisyon kararı oy çokluğuyla aldı. Asgari ücret brüt 2 bin 943 TL net 2 bin 324 lira oldu. Zam oranı yüzde 15,03 oldu. Üç çocuklu ve evli biri için asgari ücret 2 bin 479 lira olacak. Tüm işletmelere işçi başına asgari ücret desteği 75 lira olarak devam edecek" dedi.

Asgari ücret 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak ödeniyordu. Önümüzdeki yıl için en az yüzde 12 enflasyon beklenirken, hükümet, asgari ücrete sadece 303 lira 80 kuruş zam yapmış oldu.

Ancak Bakan Selçuk, düşük zamma rağmen "İşçilerimizi enflasyona ezdirmedik" açıklamasını yaptı.

TÜRK-İŞ: RAKAMI KABUL EDEMEYİZ
Bakan Selçuk'un asgari ücret kararını açıklamasının ardından Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, "Bizim daha önce açıkladığımız rakamlar, ciddi araştırmalar sonucunda çıkan rakamlar. Asgari ücretin 2 bin 578 lira olmasını istiyorduk, açıkladığınız bu rakamı kabul edemeyiz. 2018 yılında başlayan ve devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü dönemi yaşadık. Karara katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

BAKAN SORU ALMADI
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ise enflasyonun çok üzerinde bir zam yapıldığını iddia ederek "İşçileri enflasyona ezdirmedik" dedi, "Uçağa yetişmem gerek" diyerek soru almadan salonu terk etti.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK geçtiğimiz günlerde yaptıkları ortak açıklama ile 2 bin 578 lira talebinde bulunmuştu. Hükümetin verdiği rakam, konfederasyonların bu yıl aşağıya çektiği rakamın da altında oldu.