24 Nisan 2024 Çarşamba

Antalyalı kadınlar: Direniş kadınları birleştirir

Mahsa Amini için bir araya gelen Antalyalı kadınlar, Mahsa ve İranlı kadınların mücadelesini sahiplendiklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla çok sayıda kadın Jina Mahsa Amini için bir araya geldi. "Direniş kadınları birleştirir. Kadınlar dünyayı değiştirir" yazılı pankartların açıldığı eylemde Amini'nin fotoğrafları ve birçok dilde "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganın yer aldığı dövizler taşındı. Kadınlar uzun süre halka yönelik konuşmalar yaptı, slogan ve alkışlarla bekleyişini sürdürdü.

Basın metnini okuyan Kadriye Tuğcu, Amini'nin İran'da "ahlak polisi" tarafından işkencede katledildiği ve kadınlar başta olmak üzere binlerin Amini için sokağa akın ettiğini kaydetti. Mahsa'nın katledilmesinin İran'da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikaların sonucu olduğunu söyleyen Tuğcu, "İran'da 1979'dan bu yana kadınlara başörtüsü dayatılıyor. Kadınlar tutuklanıyor. LGBTİ+ların cinsel, duygusal, romantik ilişkilenmeleri suç sayılıyor. İran bizden uzakta değil. Yanı başımızda. Bu topraklarda LGBTİ+ların varlığına karşı düşmanlık geçtiğimiz haftalarda devlet desteğiyle sokağa döküldü. Valilik izniyle, RTÜK'ün reklam desteğiyle İslamcı gerici bir güruh nefret söylemleriyle yürüyüş yaptı" dedi. 

Türkiye'de başta hak arayanlar olmak üzere sokakların kadınlara, LGBTİ+lara yasak olduğu ancak şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemlerinin devletin izniyle büyütüldüğünü belirten Tuğcu, "İşte bu yüzden İran çok uzağımızda değil diyoruz. Tarikatlar talep ediyor, İstanbul sözleşmesi feshediliyor. Bir grup erkek kendini mağdur baba ilan ediyor nafaka hakkımız gasp edilmeye çalışılıyor. Konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor.  Kadınların sadece aile olduğunda var sayıldığı, LGBTİ+ların varlığının yok sayıldığı bir dayatmanın, bir faşizmin altında her şeye rağmen yaşamaya çalışıyoruz. Bu ülkede hukuk toplumun belirli kesimlerine karşı, kadınlara ve LGBTİ+lara karşı düşman hukukuyla işliyor" ifadelerini kullandı.  

Tuğcu, şöyle devam etti: "Bizler de Türkiye'den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini'nin katili İran Molla rejimidir. Mahsa'nın katili erkek egemen sistemdir. Mahsa'nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir.  Son olarak İran'da Türkiye'de ve tüm dünyada…. Mahsa için, özgürlüğümüz için, laiklik için hayatlarımız için,  her yerde diktatörlüğe karşı direnmeye devam edeceğiz."