7 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara'da '15-16 Haziran' eylemi

15-16 Haziran'ın 54. yılında Ankara'da yapılan eylemde "Bugün sosyal yıkım saldırılarına, düşük ücretlere, hayat pahalılığına, kayyumlara, tutuklama saldırılarına karşı yapılması gereken de 15-16 Haziran ruhunu kuşanarak fiili meşru mücadeleyi her alanda büyütmektir" denildi. 

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 54. yılında Madenci Anıtı önünde açıklama yaptı. 15-16 Haziran direnişine ait fotoğrafın yer aldığı "İki uzun gün bir uzun yürüyüş. 15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor" pankartının açıldığı eylemde, şanlı direnişin tarihi hatırlatıldı. 

Açıklamada, "15-16 Haziran 1970'te yaşanan, işçi sınıfının sermaye düzenine, onun yasa ve kurumlarına gerçekleştirdiği fiili meşru eylemiyle meydan okumasıdır. Görünürdeki neden sendikalar yasasında yapılan değişiklikler ve DİSK'in etkisizleştirilmesi olsa da, 1970 Haziranındaki kalkışmayı ortaya çıkaran asıl dinamik gelişen işçi hareketinin fabrika işgalleriyle, grev ve direnişlerle yarattığı birikimdir.  Sermayenin devleti işçi sınıfına, ezilen halklara, gençliğe ve kadın hareketine düşmandır. Burjuvazinin devleti kendi bekasını sürdürmek için hak arayan işçilerin, ezilen halkların, geleceksizliğe mahkum edilen gençliğin, kadınların mücadelesini boğmak zorundadır. Sosyal yıkım saldırılarını gün geçtikçe arttırması, işçi sınıfının elinde kalan kırıntı düzeyindeki hakları ortadan kaldırmaya çalışması, Taksim 1 Mayıs'ı sonrası estirilen tutuklama terörü, Filistin halkının sözde yanında yer alıyorken iki yüzlüce Siyonist İsrail devleti ile tüm ilişkilerin sürdürülmesi ve Kürt halkının iradesi yok sayılarak Hakkari belediyesine kayyum atanması bu düşmanlığının sonucudur. Bugün sosyal yıkım saldırılarına, düşük ücretlere, hayat pahalılığına, kayyumlara, tutuklama saldırılarına karşı yapılması gereken de 15-16 Haziran ruhunu kuşanarak fiili meşru mücadeleyi her alanda büyütmektir" denildi. 

Açıklama sloganlarla sona erdi.