18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ankara Kadın Platformu: Şule için gerçek adalet istiyoruz 

Şule Çet'i katleden Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın yargılandığı davanın karar duruşması görülüyor. Duruşma öncesi açıklama yapan kadınlar, adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerini ve sokakları terketmeyeceklerini vurguladı. 

Ankara'da Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'i katleden Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın yargılandığı davanın karar duruşması görülüyor. 29 Mayıs 2018'te cinsel saldırıya uğradıktan sonra bir plazanın 20. katından atılarak katledilen Şule'nin duruşması öncesi Ankara Kadın Platformu adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Şule'nin fotoğrafları ile "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Şule Çet için adalet" dövizleri ile "Erkek adelet değil gerçek adalet" yazılı pankartın açıldığı eyleme, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görevli iken Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilen Ceren Şenel Damar'ın babası Mustafa Damar, Zeynel Akbaş'ın katlettiği Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ayşe Karaman'ın annesi Feride Karaman'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Açıklama öncesi söz alan Ceren Damar'ın babası Mustafa Damar, adliye önünde bekleyen insanların adalet istediklerine dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Burada bekleyen insanlar, can güvenliğimiz yok diyorlar, ölmek istemiyoruz, emniyetin güvenlik güçlerinin ihmallerini eksikliklerini dile getiriyorlar. Kadınlar, kadına şiddet konusunda yargıda yeterli düzenlemenin cezaların caydırıcı olmasını istiyorlar. Hukukçuluk adı altında avukatlık yapanların, savunma adı altında iftira atanların, sosyal medyada sahte hesaplar ile korkakça şebeklik yapanların toplumun, hukukun değerleriyle dalga geçenlerin toplumun içerisinde barındırılmasını istemiyorlar."

Ankara'da şüpheli bir şekilde yaşamın yitiren Ayşe Karaman'ın annesi Feride Karaman da adaletin sağlanması ve katillere caydırıcı cezalar verilmesini istedi.

'TECAVÜZCÜ KATİL AKSU VE AKAND AKLANMAYA ÇALIŞILDI'
Açıklamayı okuyan platform üyesi Aysun Gençtanır, Şule Çet için adalet arayışında olduklarını belirtti. Bugüne kadar 5 duruşma görüldüğünü anımsatan Gençtanır, her duruşmada olduğu gibi bugün de adaletin sağlanması, kadın katliamlarının son bulması ve katledilen kadınların isyanı olmak için bir araya geldiklerini vurguladı. Gençtanır, "Her duruşmada intihar gibi gösterilmeye çalışılan bu cinayetin artık kapatılacak, örtülecek bir tarafı kalmamıştır. Delilleri yok eden, tecavüzü ve cinayeti örtmeye çalışan erkek yargı bugüne kadar mahkeme salonlarında Şule'nin bekaretini, yaşam tarzını, psikolojisini, ilişkisini, maddi durumunu yargıladı. 'Şule gezen tozan bir tipti, aldığı para yaşam tarzına yetmiyordu' diyerek tecavüzcü katil Çağatay Aksu, Berk Akand'ı aklamaya çalıştı" dedi.

Sanık Çağatay Aksu'nun, diğer sanık Berk Akand'a yazdığı mektupta "Ya beraber batarız ya beraber çıkarız" sözlerinin cinayetin iş birliğiyle yapıldığının ispatı olduğunun altını çizen Gençtanır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine söz konusu olan mektupta 'Rehber kaydına Şule yazacaksın, sol üstte bir fotoğrafını koyacaksın sonra da elveda, kendinize iyi bakın yazacaksın ekran resmini alıp dosyaya koyacaksın zaten Şule'nin telefonu açılmıyor' diyen katil Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın bu cinayeti nasıl intihar olarak göstermeye çalıştıklarının bir diğer ispatıdır. 5 duruşmadır parayla rapor hazırlatan avukatlar ve katiller Şule'yi yargılayarak cinayeti, tecavüzü örtmeye çalıştılar. Bugün görülecek olan 6. duruşmada gerçek adalet yerini bulsun istiyoruz. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz."

'SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Failleri aklamaya çalışan, iyi hal indirimleri veren erkek egemen sistemin peşinde olduklarını vurgulayan Gençtanır, "Bugün bu duruşmada çıkacak olan kararın takipçisiyiz. Bundan sonra bu salonlarda katledilen kadınların yaşam tarzı değil, katillerin kendisi yargılanıncaya dek adliye salonlarını da sokakları da 'Erkek adalet değil gerçek adalet' diyerek doldurmaya devam edeceğiz" dedi.

Kadınlar açıklama yaptıktan sonra duruşmayı izlemek üzere mahkeme salonuna geçti.