17 Mayıs 2024 Cuma

Ankara İSİG: Covid-19 meslek hastalığı ve iş kazası sayılmalı

Ankara İSİG Meclisi, 7 kişinin serbest bırakılmasının ardından Ankara Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklanan raporda, "Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır" denildi.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, gözaltı saldırısı nedeniyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi önünde açıklayamadığı raporu, Ankara Tabip Odası'nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 

Hastane önünde yapılmak istenen eyleme yönelik polis saldırısında gözaltına alınan 7 kişi, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 7 kişi hakkında 2911 Sayılı kanuna muhalefet etmek iddiasıyla işlem yapıldı. 

Gözaltıların bırakılmasını ardından yapılan basın toplantısında konuşan Rehhar Karadeli, korona salgını sürecine ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. 

İktidarın bu süreçte izlediği politikalarla salgını adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürdüğüne dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi:  "Salgının 7 aylık sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan 'çarklar dönsün' anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep oldu.

"Salgının yayılmasının önüne geçilmek için bir kontrol planı yapılmadı, kaynaklar zorunlu malları üretmeye ve halkı salgından korumaya ayrılmadı. Tam tersine, sermaye teşvikleri, vergi indirimi, KDV indirimi, borç indirimi, kredi borçlarının ertelenmesi, vergi ödemelerinin ertelenmesiyle kaynaklar patronlar için harcanmış oldu ve sermayenin özellikle 2000'li yıllardan beri talep ettiği esnek çalışma biçimlerine ortam hazırlandı. Bu haliyle salgın, gerek siyasi iktidar gerekse patronlar tarafından 'fırsat'a çevrildi.

"Özellikle salgının ilk günlerinde, üretimin/hizmetin durması veya yavaşlaması bahane edilerek pek çok işçinin işten çıkarılmasıyla başlayan süreç aşırı ve esnek çalışma, iş yükünün artması, ücretsiz izne zorlama, ücretleri geciktirme gibi uygulamalarla sürdürülüyor.

"Yine bu dönemde işveren örgütleri esnek ve kuralsız çalışma ile işsizlik fonunu daha çok yağmalamaya dönük taleplerini daha yüksek sesle duyurdu. İşsizliğin koz olarak kullanıldığı işyerlerinde üretim baskısı ve kötü çalışma koşulları devam ederken ya salgına dair hiçbir önlem alınmadı ya da işçileri korumaya yetmeyecek göstermelik önlemler alındı. Pek çok işyerinde işçiler kendi imkanları ile kişisel koruyucu ekipman tedarik ederek sağlıklarını korumaya çalıştı. Henüz ilk dalga atlatılmamışken başlatılan normalleşme süreci ile emekçiler çok daha kuralsız ve kötü koşullarda çalışmaya zorlandı ve vaka sayıları işyerlerinde hızla arttı."

EN AZ 294 EMEKÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Ropardo, 7 ayda 105'i sağlık, 69'u ticaret/büro, 20'si belediye, 19'u tekstil, 14'ü metal, 14'ü güvenlik, 13'ü taşımacılık işkollarında çalışan en az 294 emekçinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, ölümlerin daha çok 65 yaş üstü olarak belirtilmesine karşın ölen emekçilerin yaş ortalamasının 50 olduğu vurgulandı. 

29 BİN 865 SAĞLIK EMEKÇİSİ KORONAYA YAKALANDI
Sağlık emekçilerinin bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta
temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak yaşamını yitirdiği kaydedilen raporda, bu süreçte 29 bin 865 sağlık çalışanı da koronaya yakalandığı bildirildi.

Salgın sürecinin bir başka biçimde yönetilebileceği vurgulanan raporda, salgının halkın da emekçilerin de bireysel çabalarıyla engellenemeyeceği belirtildi. 

Raporda, talepler şöyle sıralandı:

-Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.

-İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

-Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

-İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

-Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

-İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

-Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır."

'İŞYERLERİNDE SALGIN KOMİTELERİ KURALIM'
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, "Yan yana gelemedikçe ve sustukça daha fazla arkadaşımızın öleceğini, daha kötü koşullarda çalışmaya mecbur bırakılacağımızı biliyor ve iş cinayetlerine, salgına, işsizliğe, açlığa ve güvencesiz çalıştırmaya karşı tüm emekçileri işyerlerinde salgın komiteleri kurarak mücadele etmeye ve kendi sağlığımız hakkında söz sahibi olmaya çağırıyoruz" dedi.