19 Mayıs 2024 Pazar

Amasra maden katliamı davasında 3 sanık tahliye edildi

Amasra maden katliamının 7. duruşmasında madende keşif yapılıp yapılamayacağına dair bilirkişi ön raporları değerlendirildi. Mahkeme, tutuklu sanıklardan Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın'ın tahliyesine karar vererek duruşmayı 6 Ağustos'a erteledi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de grizu patlaması sonucu 43 işçinin katledilmesine ilişkin davanın 7. duruşması Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada, madende keşif yapılmasının mümkün olup olmadığına dair bilirkişiler tarafından hazırlanan ön raporun sonuç kısmı okunarak, keşif halinde alınacak önlemlere dikkat çekildi. Ardından, ATİM tarafından verilen keşif yapılması ve barajların açılmasının halen tehlikeli olduğu ve ancak su basılması halinde tehlikenin azaltılabileceği özetli cevap okundu.

Avukat Derviş Emre Aydın bilirkişi ön raporu ve ATİM cevabına dair beyanda bulundu. Bilirkişi ön raporunun bilimsel kriterlere uygun olduğunu belirten Aydın, ATİM cevabında literatür atfı dışında bilimsel bir açıklama bulunmadığını kaydetti.

"Barajlar işin başında yanlış konumlandırıldığı için kızışma sürüyor. Ardından lafı en başından beri söyledikleri 'su basma' talebine getiriyorlar. Ön raporda böyle bir önlemden bahsedilmemiş ancak ATİM ısrarla su basılmasını istiyor" diyen Aydın, devre kesicilerin çalışmayabildiğine dair defalarca tanıklık aldıklarını kaydetti.

Log kayıtları ve röle grafiklerine dair ATİM'e başvurduklarını ancak "Veremeyiz, mahkemeden isteyin" dendiğini aktaran Aydın, "Yatırımlar yapılmadı, bizim sorumluluğumuz değil diyemezsiniz. Yatırım sizin sorumluluğunuz değilse, üretimi durdurmak sizin sorumluluğunuz. Bakanlık raporunda bu tespit var, bizi ilgilendirmez diyemezsiniz" dedi.

3 SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaa bulundu. 

Ardından avukat Melike Polat Bursalı tutuklu sanıkların tutukluklarının devamı ile sanıklardan Serkan Özdoğan, Fazıl Karaküp ve Hidayet Gökdere'nin tutuklanmaları yönünde talepte bulundu.

Ara kararla Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın'ın "konutu terk etmeme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" adli kontrolleri ile tahliyelerine karar verildi. Dosyanın soruşturma aşamasındaki heyete bilirkişi raporu düzenlenmesi için tevdiine karar verildi.

Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken duruşma 6 Ağustos tarihine ertelendi.

Duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması düzenlendi.

POLAT: BU DAVANIN PEŞİNİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ
Dava avukatlarından Melike Polat, 3 tutuklu sanığın tahliyesine karar verilmesine tepki göstererek, "Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halleri devam etse de bu aşamada bu tahliye bizim açımızdan kabul edilemez. Şu an sesleri herkes duyuyor, burada aileler isyan ediyor" dedi.

"Ne kadar sürerse sürsün biz bu sanıkların ceza almaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" diyen Polat, bugün aynı zamanda 10 yıl önce gerçekleşen Soma katliamı davasında ilk kez kamu görevlilerinin yargılandığına dikkat çekti. "10 yıl da geçse onların peşini bırakmadığımız gibi bu dosyadaki sanıkların da peşini bırakmayacağımızı şimdiden herkese söylüyoruz" diyen Polat, bu davayı asla bırakmayacaklarının altını çizdi.

Duruşmada, ocakta keşif yapılıp yapılamayacağının tartışıldığını belirten Polat, "Bu ocak keşif için açılsa da açılmasa da, bu davanın sonunda onların müvekkillerimizi katlettiği gerçeğinden başka bir şey öğrenmeyeceğiz. Göz göre göre, bunca zaman ocaktaki her şeye göz yumup bu insanları katlettikleri gerçeği değişmeyecek" dedi.