8 Eylül 2024 Pazar

Alabama'da kürtaj yasaklandı

ABD'nin Alabama eyaletinde kürtajı yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi. 25 erkeğin oyu ile eyalet senatosunda kabul edilen yasa vali tarafından imzalanırsa yürürlüğe girecek.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Alabama eyaletinde kürtajı kesin bir şekilde yasaklayan yasa tasarısı eyalet senatosunda onaylandı.
 
Yasa tasarısı ensest ve tecavüzü dahi kürtaj için istisna olarak görmüyor. Yasa, kürtaj karşıtı olarak bilinen Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tarafından imzalanırsa yürürlüğe girecek. 
 
"Kalp atışı tasarısı" olarak adlandırılan yasa, yalnızca hamile kadının sağlığının tehdit altında olduğu durumlarda kürtaja izin veriyor. Ensest ve tecavüzün de istisna sayılmasını öngören değişiklik ise senato tarafından reddedildi. Yasanın "Kalp atışı tasarısı" olarak anılmasının gerekçesi ise ceninin kalbinin atmaya başladığı an olan 6 haftadan itibaren katı bir şekilde kürtajı yasaklaması. Tasarı ABD'deki en geniş kapsamlı ve katı kürtaj yasağını öngörüyor.
 
Tasarı ile kürtaj A tipi suç kapsamına alınacak ve yapmaya niyet eden doktor 10 yıl, gerçekleştiren doktor ise 99 yıl hapis ile yargılanacak. Kadınlar ise ceza kapsamının dışında tutuldu. 
 
Alabama'nın yanısıra Georgia, Kentucky, Mississippi ve Ohio eyaletlerinde de benzer kürtaj yasakları uygulanıyor. Ancak Alabama, yasanın içeriği bakımından  ABD'deki örnek yasaların hepsinden öteye geçiyor. Ülkedeki kürtaj karşıtı örgütler, Alabama’da kabul edilen bu yasanın, kürtajı serbest bırakan ve bir hak olarak tanıyan 1973 tarihli ABD Yüksek Mahkemesi kararını da değiştirmesini istiyor.