22 Mayıs 2025 Perşembe

Aile bakanından 'aile diplomasisi' önerisi

Uluslararası Aile Forumu'nun açılışında konuşan Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, her dört aileden birinin yoksulluk sınırı altında yaşadığı ülkede genç nüfusun evlenme oranının düşüklüğünü "modernleşemeye" bağladı. LGBTİ+'ları hedef gösteren Göktaş, aile diplomasisi kurma önerisi yaptı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 22-23 Mayıs'ta 27 ülkenin katılımıyla İstanbul'da gerçekleşen Uluslararası Aile Forumu'nun açılış konuşmasında, evlenme oranının düşmesini "modernleşmeye" bağladı.

Uluslararası Aile Forumu'yla ilgili "Aile kurumunun karşı karşıya olduğu küresel riskleri ele alacağız" diyen Göktaş, TÜİK verilerine göre 29 yaşına kadar aile evinde yaşamak zorunda kalan gençlerin oranının yüzde 72.6'ya yükseldiğini ve her dört aileden birinin de yoksulluk sınırı altında yaşadığını görmezden geldi. Göktaş, "Modernleşmenin aile kurumuna zarar verdiğini" söyleyerek, "Sınırsız özgürlüğün yüceltildiği bir çağda yaşıyoruz" diye iddia etti. 

Faşist devlet terörünün, kadın düşmanlığının sınırsızlığında evlenme oranının düşmesini "modernleşemeye" bağlayan Göktaş, "Modern hayatın dayattığı yaşam biçimi aile kurmayı bir yük gibi gösteriyor. Gençler evlilikten uzaklaşıyor, anne babalık rolleri zayıflıyor, kuşaklar arası bağlar kopuyor" dedi.

YİNE LGBTİ+'LARI HEDEF ALDI
LGBTİ+'leri hedef alan Göktaş, "Aile kurumunu tehdit eden cinsiyetsizleştirme gibi küresel ideolojik akımlar hızla yaygınlaşıyor" diyerek, nefret ve ayrımcı politikalara devam edeceklerini söyledi.

DOĞUMU DERT ETTİ AMA DOĞUM SONRASI...
Dünyada doğurganlık hızının düşmesine ilişkin, "Türkiye'de ise tarihimizin en düşük seviyesi olan yüzde 1.48'e geriledi. Nüfus azalması ve nüfusun yaşlanması birçok ülkede toplumsal yapıyı tehdit eden bir unsur haline geliyor" diyen Göktaş daha önce yaptığı açıklamalarda "Askere gidecek genç bulamayacağız" diyerek bu meseleyi gündeme getirmişti.

AİLE DİPLOMASİSİ KURMA ÖNERİSİ
Aileyi merkeze alan politikalara ihtiyaç olduğunu belirten, ama aile içinde katledilen kadınları görmezden gelen Göktaş, "Her alanda ailenin korunmasını önceleyen stratejiler oluşturmalıyız. Uluslararası düzeyde daha güçlü bir aile diplomasisi geliştirmeliyiz" dedi.