3 Mayıs 2024 Cuma

Ağır hasta tutsak Yıldırım Demir için eylem

Ağır hasta tutsak Yıldırım Demir'in sayısız sağlık sorunu olduğunu kaydeden Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, günden güne ağırlaşan sağlık sorunlarıyla hapishane koşullarında ölüme terk edildiğinin altını çizdi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 501. kez hasta tutsakların sesini duyurdu. Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Yıldırım Demir için gerçekleşen eylemde, 1996 yılından bu yana tutsak olan Demir'in kronikleşen pek çok sağlık sorunu olduğu kaydedildi. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. 

'SAĞ GÖZÜ YÜZDE 95 GÖRMÜYOR, SOL GÖZÜNDEN KATARAKT AMELİYATI OLDU'
Sağlık probleminin başında gözleri ile ilgili yaşadığı sorunların geldiği aktarılan açıklama, şöyle devam etti: "Sağ gözü yüzde 95 seviyesinde görmüyor ve tedavisinin olmadığı söylenmiş. Sol gözünden de katarakt ameliyatı olmuştur. Göz için her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek geri gönderilmektedir. Bugüne kadar göz için toplam altı kez anjiyo olmuştur. Gözden kaynaklı olarak Ankara'ya acil ameliyat olası için sevkinin çıktığı, ameliyat edilmezse gözünü kaybedebileceği, ilaçlarının ücretli olduğu, kabul etmesine rağmen ameliyat için götürülmediği aktarılmıştır. Ayrıca gözleri için kullandığı ilacın yurt dışından gelmesi gerekiyor ancak bir buçuk yıldır ilaçları getirilmiyor. 

'7 YILDIR GÜNLÜK İLAÇ KULLANIYOR'
"Ayrıca kronik bronşit hastasıdır. Midede refüjlü, gastrit ve ülser rahatsızlıkları var. İki kez mide kanaması geçirmiştir ve hastalık için diyet  yazılmış ancak bu ihtiyacı karşılanmıyor. İrritabl bağırsak sendromu hastalığıyla iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizde menüsküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor ve şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış, 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var. 

FELÇ KALMA RİSKİ NEDENİYLE AMELİYAT EDİLMEDİ
"Boyun fıtığı ameliyatı için Bolu'dan Ankara Numune Hastanesine sevk edildiğinde, Numune Hastanesindeki doktor tarafından 'ameliyattan sonra felç kalırsın' denildiği için ameliyat olmadan geri dönmüştür. Boyun fıtığı nedeniyle sürekli olarak kolları uyuşuyor, şiddetli sırt ağrıları çekiyor. Bel fıtığı için de daha önceden ameliyat geçirmiştir. Sinüzit ve kronik baş ağrıları da devam ediyor. Yapılan  testlerde uyku apnesi rahatsızlığı olduğu teşhis edilmiştir. Diş eti doku nakli randevusu verilmiş olmasına rağmen götürülmemiştir. 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesine sevk edilmiş ve ATK tarafından 'cezaevinde kalabilir' raporu verilmiştir. Ancak son yıllarda artan hastalıklarından kaynaklı olarak bu engellilik durumunda da ilerleme olmamasına rağmen tekrar ATK'ya gönderilmemiştir."

DERHAL TAHLİYE TALEBİ
Yıldırım Demir'in tüm tetkik ve tedavilerinin eksiksiz olarak yapılması, beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğinin altı çizilen eylemde, bu sürede raporların aldırılarak ATK'ya sevkinin sağlanması ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavi görebilmesi için derhal tahliyesi istendi.