23 Nisan 2024 Salı

Adana'da kadınlar engellemelere rağmen şiddete karşı yürüdü

Adana'da kadınlar 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş yaparak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Polisin engellemesine rağmen kadınlar yürüyüşlerini gerçekleştirdi.

Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile kadınlar 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş yaparak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Kadınların yürüyüşüne polis izin vermek istemedi. Kaldırımda da durdurulan kadınlara polis amirleri yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu iddia ederek yürüyüşü engellemek istedi. Yürüyüşün engellenmesine kadınlar ıslıklar ve alkışlarla tepki gösterdi. Yürüyüşte ısrar eden kadınlar Anayasal Haklarını kullandıklarını belirterek yürüyüşte ısrar edince polis yolu açmak zorunda kaldı. Yoldan yürümelerine izin verilmeyen kadınlar kaldırımdan yürüdü.

İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamayı Sevil Aracı okudu. Bu yıl 25 Kasım'ı ağır bir ekonomik çöküşün ortasında, yoksulluk ve işsizliğin alabildiğine arttığı bir dönemde karşıladıklarını dile getiren Aracı, "Ekmeğin küçüldüğü, şiddetin büyüdüğü bu düzeni kabul etmiyor 'artık yeter' diyoruz. Güvenceli iş, insanca yaşanacak ücret, şiddetsiz bir yaşam talebiyle Mirabel kardeşlerden ve birlikteliğimizden aldığımız güçle alanlardayız. Tüm kadınları şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, eşitsizliğin karşısında taraf olmaya, evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara bulunduğumuz her alanda mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN İMZALANMALI'
İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararıyla iptal edilmesinin şiddet faillerini cesaretlendirdiğini dile getiren Aracı, "Şiddete uğrayan kadını korumak ve şiddeti ortadan kaldırmak öncelikle devletin sorumluluğundadır. İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı, sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmeli, acil tedbirler alınmalıdır. Şiddete karşı bütünlüklü yasaların çıkarılabilmesi için, kadınların taleplerine kulak verilmelidir" diye konuştu.

Çilem Doğan'ın 15 yıl hapis cezası onaylanarak kendisine "Hayatına neden sahip çıktın" denilmiş olduğunu söyleyen Aracı, "Adalet yok, hukuk yok, başvurup cevap alabilmemiz, destek bulabilmemiz gereken devlet kurumlarının kapısı yüzümüze çarpıyor. İktidarın kadınların haklarını her gün tırpanlayan hamleleriyle şiddet pervasızlaşıyor, vahşileşiyor" dedi.

'BÜTÇEDE İŞÇİ, YOKSUL, KADIN YOK'
Aracı'nın ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İktidarın "Bizden önce kadının adı yoktu" söylemlerine tepki göstererek "Halbuki bu iktidar döneminde kadına yönelik şiddet yüzde 1400 oranında arttı" dedi. Toplumun ve kadınların en çok yoksulluğu yaşadığı bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Hatimoğulları, "TBMM'de bütçe görüşmeleri var. Ama bütçede işçi yok, emekçi yok, yoksullar, açlar yok, geçinemeyenler, barınamayanlar yok. Ama en çok da biz kadınlar yokuz. Kadına zere kadar bütçe yok" dedi.

Bıçaklı saldırıda kendisini öldürmek isteyen eşine verilen 5 yıl 15 ay cezaya isyan eden Dilek Güven de yürüyüşte yerini aldı. Eylemde söz alan Güven, "Bütün erkeklerin gözünde öfke görüyorum. Benim olayımın üzerinden 1,5 yıl geçti. Kadınlar hala öldürülüyor" diyerek davanın peşinde olduğunu dile getirdi.