21 Kasım 2024 Perşembe

Adana'da iş cinayetinin yaşandığı şantiyede eylem

Adana TMMOB İKK ve Dev Yapı-İş, vinç operatörü Bülent Temli'nin katledildiği şantiyede eylem yaparak, gerekli tedbirler alınmadıkça işçilerin kanının patronlar ve iktidarın elinde olduğunu vurguladı.

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Karakuyu Mahallesinde, TOKİ inşaatında kule vincin devrilmesi sonucu Bülent Temli isimli işçi iş cinayetinde katledildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ve DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş sendikası, iş cinayetinin gerçekleştiği şantiye önünde basın açıklaması düzenledi.

TMMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin, şantiyede inceleme yapmak üzere Makine Mühendisleri Odasından bir ekibin görevlendirildiğini aktardı. İlk belirlemelere göre iş cinayetinin, yük kaldırma esnasında yükün bir yere takılması ve zorlama sonucu bağlantı elemanı olarak kullanılan zincirin kopmasıyla, yükleme durumundaki kule vinç kolunun boşa düşmesi sonucu meydana geldiğini dile getiren Şahin, "Yine sahada yapılan incelemelerde rayların yere bağlantısının yapılmadığı, ağırlıkların uygun sabitlenmediği gibi kurulumu doğrudan etkileyen ve kule vincin devrilmesine zemin hazırlayan hatalarla karşılaşılmıştır" dedi.

'AYNI ŞANTİYEDE 3 AY ÖNCE DE İŞ CİNAYETİ YAŞANDI'
Aynı şantiyede 3 ay önce de kule vinç devrilmesi sonucu bir işçinin katledildiğini hatırlatan Şahin, "Bu olay bile başlı başına iş kazalarına ilişkin alınmayan önlemlerin, umursamazlığın bir göstergesidir. İşte tam bu nedenle bunlara iş kazası değil, iş cinayeti diyoruz. Bu şantiyede, üç ay önce olduğu gibi, yine 21 Eylül 2024 tarihinde 2 işçimizin hayatını kaybettiği Yüreğir'de olduğu gibi şimdi de göz göre göre gelen bir iş cinayeti işlendiği açıktır" dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası yoğun inşaat çalışmaları sürerken, çalışma ömrü dolmuş çok sayıda kule vincin de değişik yerlerdeki şantiyelerde kullanıldığına işaret eden Şahin, "Bu durum çelik yapılar ve ekipmanların zamana bağlı yıpranmasından kaynaklanan tehlikeleri daha da artırmaktadır. Vinç firmaları yeterli eğitimin verilmediği personellerle, işleri hızlı ve ucuz şekilde yapmak amacıyla, yeterli denetim ve yeterli planlamalar yapılmadan çalışmalar yapabilmektedir. Dolayısıyla vinçlerin kurulum, çalışma, söküm, depolama ve taşıma aşamalarının hepsinde tehlikeler artmaktadır" dedi.

ÖNERİLER
Şahin, vinç kazalarına neden olabilecek etkenleri ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
🔹"Zeminin vinç yüklerini taşımaya uygun olmaması: Kule vincin kurulacağı yerde zemin etüdü yapılmalı, doğru ve yeterli sıkıştırma yapılmayan yumuşak bir zemin üzerine konulmamalı, olası en yüksek rüzgâr şiddetinden gelecek dinamik yükü de karşılayacak taşıma kapasitesinde olmalıdır. Kule vinç taban betonlarının, ölçüleri ve beton kalitesi, kule vincin rüzgârdan dolayı devrilerek, can ve mal kaybına yol açması olasılığı göz önüne alınarak belirlenmeli, yapımına özen gösterilmelidir. Temel üzerindeki ankraj cıvataları uygun malzemeden, uygun ölçülerde olmalı ve doğru yerleştirilmelidir.
🔹Vinçlerin doğru kurulmamış olması: Kulenin zemine dik olacak şekilde yerleştirilmemesi, bom uzunluğunun veya karşı ağırlığının doğru tasarlanmaması, montajda kullanılan bileşenlerin eksikliği veya yanlış kullanılması, bina bağlantılarının doğru şekilde yapılmaması,
🔹Vincin doğru kullanılmaması: Yükün yanlış kaldırılması, yükün doğru şekilde bağlanmaması nedeniyle yük veya kancanın ani olarak bir yerden kurtulması, rüzgârlı havalarda kullanılmadıkları zamanlarda operatörleri tarafından, rüzgâr yönüne bağlı olarak rahatça dönebilecek şekilde serbest bırakılmalıdır.
🔹Güvenlik aygıtlarının doğru ayarlanmaması veya devre dışı bırakılması: Kule vinçlerdeki 'Beyan Kapasite Sınırlayıcılar', vinçlerin güvenli çalışma sınırlarını aşmasına ve olası kazaların önlenmesine yardımcı olan çok önemli güvenlik aygıtlarıdır. Beyan kapasite sınırlayıcıların doğru şekilde ayarlanmaması, şaryo (araba) emniyet ekipmanının doğru kurulmaması, çarpışma önleyici donanımın (gerekmesi durumunda) doğru ayarlanmaması,
🔹Vinç bileşenlerinin yıpranması/aşınması: Kule vincin kurulumu ve çalışması sırasında gerekli muayene, test ve denetimlerin yapılmaması nedeniyle, yıpranma, aşınma ve kusurların saptanamaması.
🔹Mesleki eğitim kapsamında, kule vinç montajcısı ve kule vinç bakımcısı eğitimleri düzenlenmelidir. Kamusal denetim ilkesi ile bu eğitimlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) gibi piyasalaşan bir alanın dışında kalması için kamu kurum, kuruluşları ve meslek odaları tarafından düzenlenmesi gerekmektedir."

'TEDBİRLER ALINMADIKÇA İŞÇİLERİN KANI PATRONLARIN ELİNDE'
Bu sıralananların gerçekleştirilmesi zor öneriler olmadığının altını çizen Şahin, şöyle devam etti: "Ancak kârlarından bir kuruş dahi feragat etmek istemeyen sermaye ve onların hamisi konumunda bulunan iktidar için atılmasından kaçınılan adımlardır. Bu tedbirler alınmadığı sürece; yaşamını yitiren, yaralanan, hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalan her işçinin kanı, iktidarın ve patronların eline bulaşmış olacaktır. Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve DİSK Dev Yapı-İş sendikası olarak; sıraladığımız ve ivedilikle gündeme alınması gereken adımların atılması doğrultusunda çabalayacağımızı ve bunun takipçisi olduğumuzu duyururken, tüm yurttaşlarımızı bu doğrultuda talepte bulunmaya ve kamuoyu baskısı oluşturmaya davet ediyoruz."