24 Kasım 2024 Pazar

Adalet önce Galatasaray Meydanı'na gelmeli

Cumartesi Anneleri 688. oturma eylemlerinde "Bu topraklarda yaşayan herkese sesleniyoruz; unutmayın; Galatasaray'a gelmeyen adalet, Türkiye'ye de gelmeyecek" mesajı verildi.
Cumartesi Anneleri 688. oturma eylemlerini gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı'nda yapılan eylemde faili meçhul cinayete uğrayan Naif Umaz'ın akibeti sorularak "Galatasaray'a gelmeyen adalet, Türkiye'ye de gelmeyecek" dendi.
 
Gözaltında kayıpları arayan anneler, "Gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açığa çıkarılması, adil bir yargı sürecinin işletilerek kaybetme suçunun cezalandırılması; devletin bu yükümlülüğü esas alarak politikalar geliştirmesi ile mümkündür" açıklamasında bulundu.
 
Kayıplar konusunda devletin ısrarla sorumluluktan kaçtığını belirten anneler, "Bu hafta da inkar edilerek, adil bir yargı süreci işletilmeyerek, 24 yıldır karanlıkta bırakılan Naif Umaz dosyasıyla Galatasaray'dayız" dedi.
 
Naif Umaz'ın kaçırılmasında korucuların payına değinen Ali Ocak bu kurumun paramiliter nitelikte olduğunu ve lağvedilmesi gerektiğini vurguladı.
 
NAİF DUMAZ DOSYASINDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
 
Basın açıklamasını yapan Fatoş Erdoğan, 1994 yılında kaybedilen Naif Umaz'ın hikayesini şu şekilde anlattı:
"54 yaşındaki Naif Umaz'ın Urfa Viranşehir Trojik köyündeki evine asker ve Bucak Aşireti'ne bağlı korucular tarafından baskın yapıldı. Köy muhtarı olan Naif Umaz, elleri ve gözleri bağlanarak pijamasıyla Beyaz Toros'a bindirilip götürüldü.
 
"Naif Umaz'ı sormak için eşi ve oğlu karakola gitti. Karakoldakiler 'Burada yok, Bucaklar almış olabilir' dedi. Bunun üzerine Sedat Bucak'ın evine gittiler. Emine Umaz burada ev baskınına katılan koruculardan birini gördü ve ona 'Eşimi nereye götürdünüz?' diye sordu. Korucu 'Eşini JİTEM götürdü, benimle ilgili değil& dedi.
 
"Gözaltına alındığı inkar edilen Naif Umaz'ı her yerde arayan ailesi 3 ay sonra onun cansız bedenine 'kimliği meçhul kişi' olarak gömüldüğü kimsesizler mezarlığında ulaştı. Mezar açılınca Umaz'ın elleri, ayakları ve gözleri bağlı şekilde gömüldüğü anlaşıldı.
 
"Gözaltına alındıktan sonra öldürülen Naif Umaz'ın cansız bedeninin bir çuvala konularak Fırat Nehri'ne atıldığı, bir süre sonra kıyıya vuran çuvalı bulan çobanların Jandarmaya haber verdikleri ve resmi işlemler yapıldıktan sonra defin işleminin gerçekleştiği açığa çıktı. Ancak bugüne kadar Naif Umaz dosyasında işlenen suçun açığa çıkarılması, faillerin cezalandırılması ve Umaz Ailesi'nin adalete erişimini sağlayacak bir yargı süreci işletilmedi."
 
Açıklama "Naif Umaz'ın gözaltında kaybedilmesinin 24. yılında, adli makamlara sonuçsuz bırakılarak savcılık raflarına terk edilen Umaz dosyasının yeniden açılarak adil, etkin ve bağımsız bir soruşturma ve kovuşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz" denilerek.