18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adalet Arayan İşçi Aileleri: Gelin bu iş cinayetlerini durduralım

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 72. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde "İş kazaları tesadüf değildir. Gelin bu cinayetleri durduralım" dedi
Adalet Arayan İşçi Aileleri, iş cinayelerinin yaşanmaması ve sorumluların yargınlanması/cezalandırılması için başlattıkları Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 72. oturumunu Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
"Vicdan ve Adalet Nöbeti" pankartının açıldığı eylemde yağan yağmurdan kaynaklı üzerinde "Vicdan ve adalet nöbeti tutuyoruz" yazılı şemsiyeler açıldı. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin fotoğraflarının taşıdığı eylemde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.
 
Eylemde konuşan Davutpaşa patlamasında kardeşini kaybeden Hakkı Güleç "Bu ülke seçime giderken seçtiğimiz milletvekililerin burada olmasını isterdik. Biz hiç bir siyasi partiye mensup değiliz. İşçi kazaların engellendiği yerlerin mensubuyuz. Günde 8 ile 10 işçi arkadaşımızı kaybediyoruz. Bizlerde yakınlarımızı kaybettik bu acıyı biliyoruz. O yüzden bu ülkede iş kazaları tesadüf değildir. Gelin bu cinayetleri durduralım diyoruz" dedi. Davutpaşa patlamasında sorumlu olanlarının yargılanmamasına dikkat çeken Güleç, "Sorumlulardan biri vali iken milletvekili oldu. Bir tanesi de görevden uzaklaştırdı. Zeytinburnu ise her dönem bu sorumluları mükafatlandırıyor. Devlet yetkilileri diye yargılanmasın diyorlar. Sizler ölebilirsiniz ama bunlar yargılanmaz diyorlar. Bu adalet mi? Ölenlere vefa borcumuz vardır. Sonuna kadar burada olacağız" diye konuştu.
 
Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklamasını 2013'te Özel Doğa Hastahanesinde yaşanan iş cinayetinde oğlunu kaybeden Erdinç Eroğlu okudu. Eroğlu, "2018'in ilk dört ayında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı verilere göre en az 575 işçinin, Nisan ayında en az 177 işçinin, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes 'bu vahşeti' anlayarak davranmalı diyoruz. Bu rakamlara sadece ulusal basına yansıyan iş cinayetleri dahil, meslek hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden işçiler dahil değil. Ülkemiz seçim atmosferine girdi. Göreceğiz bakalım kaç aday ve siyasi parti söz düzeyinde bile olsa 'iş cinayetlerini durdurmanın' çarelerine dâir beyanlarda bulunacak" dedi.
 
Eroğlu, "Adalet duygusunu yitirmemiş, vicdanlı herkes bu vahşeti anlayarak davranmalı diyoruz. 'iş cinayetlerine dur diyebilmek için Vicdan ve Adalet Nöbeti' başladık, devam ediyoruz. Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için başlattığımız imza kampanyamızı sürdürüyoruz" diyerek iş cinayetlerinin aydınlatılmasını istedi.
 
Daha sonra söz alan Avukat Gökhan Küçük, "Biz bu davaların soruşturma aşamasında işini bilmeyen cumhuriyet savcılarından sıkıldık. Biz özel bilir kişilerden para karşılığı kendilerinin suçu olmadığını göstermek için milyonlar alan bilirkişilerden sıkıldık" diyerek Davutpaşa, Doğa Hastanesi ve Ak Fen davaları hakkında bilgi verdi. Küçük, "Artık insanlar ölmesin bu ülkede günde beş kişi işe giderken ölmesin. TBMM'nin gözü kör kulağı sağır. Akıllı biri dönüp bakar günde kaç kişi iş cinayetlerinde ölüyor diye bakar" diye ifade etti.
 
Adalet Arayanlara Destek Grubu üyesi Eylem Can ise 2017 yılında yaşamını yitiren iş cinayetleri almanağının tanıtımı yaptı.