24 Kasım 2024 Pazar

'Açık Radyo'nun lisansı derhal iade edilmeli'

62 basın ve demokratik kitle örgütü, Açık Radyo'nun karasal yayın lisansının iptal edilmesine tepki göstererek, lisansın derhal iade edilmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPJ) öncülüğünde 62 basın ve demokratik kitle örgütü, Açık Radyo'nun karasal yayın lisansının Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edilmesini kınadı.

Açık Radyo'nun susturulmasının Türkiye'de bağımsız radyo yayıncılığına ağır bir darbe olduğu ifade edilen açıklamada, "1995'te kurulan bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Açık Radyo, uzun zamandır Türkiye'de ifade özgürlüğünün hayati bir kaynağı olmuştur. Son otuz yıldır, savaş ve barıştan, çevre ve iklim mücadelelerine, halk sağlığına, cinsiyet eşitliğine ve çok kültürlülüğe kadar uzanan önemli konulardaki tartışmalar için vazgeçilmez bir alan sağlamıştır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) kararı yalnızca bu elzem platformun geleceğini değil, aynı zamanda Türkiye'deki bağımsız medyanın varlığını da daha fazla tehdit etmektedir" denildi.

Türkiye'deki yetkililere Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda basın ve ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüklerini yerine getirme ve Açık Radyo'nun lisansını iade etme çağrısı yapılan açıklamada, "Türkiye'deki medya kuruluşları, kamuyu ilgilendiren konularda yaptırım korkusu olmaksızın tartışmaya olanak sağlamakta özgür olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'ERMENİ SOYKIRIMI' İFADESİ NEDENİYLE CEZA VERİLMİŞTİ
10 Temmuz'da Ankara 21. İdare Mahkemesinin, program yayınının durdurulmasının "telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte" bulunduğundan, yeni bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği ve RTÜK'ün bu karara itiraz ettiği hatırlatılan açıklamada, mahkemenin RTÜK'ün itirazını reddettiği belirtildi.

Ancak sonradan Ankara 21. İdare Mahkemesinin yeni bir kararla "yürütmenin durdurulması isteminin reddine" karar verdiği kaydedilen açıklamada, Açık Radyo'nun bu karara itiraz etmeye hazırlandığı dile getirildi.

Sürecin, RTÜK'ün Açık Radyo'nun 24 Nisan tarihli yayınında bir konuğun "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanması sebebiyle radyoya ceza vermesiyle başladığı anımsatılan açıklamada, Açık Radyo'nun yayın durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle lisansın iptali kararı alındığı belirtildi.

'LİSANS İPTALİ KARARI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Açık Radyo'nun karasal yayın lisansının radyonun Kasım ayında 30. yayın yılına yaklaşırken iptal edilmesi, Türkiye'nin bağımsız medyayı susturma çabalarında ciddi bir tırmanışı temsil etmektedir. Bu karar, Türkiye Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan ifade özgürlüğünün doğrudan ihlali niteliğindedir. Çok sesliliğe adanmış bağımsız bir platform olan Açık Radyo'nun kapatılması, toplumu benzersiz ve bağımsız bir sesten mahrum bırakacaktır. Aşağıda imzası bulunan basın ve ifade özgürlüğü, medya ve sivil toplum kuruluşları olarak, RTÜK'ü medyada çoğulculuğu ve ifade özgürlüğünü koruma görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. Açık Radyo'nun yayın lisansının iptaline yönelik kararını derhal geri çekmesini ve Açık Radyo gibi eleştirel ve bağımsız kuruluşlara yönelik sansüre son vermesini talep ediyoruz."

İmzacıların isimleri şu şekilde sıralandı: Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), AGOS, Aposto, Apoyevmatini Gazetesi, Aras Yayıncılık, ARTICLE 19 Avrupa, Articolo 21, Aso Press, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), BirGün Gazetesi, Botan International, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Danimarka PEN, Democracy Now!, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Diken, dokuz8HABER, Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, Dünya Mirası Adalar, Fayn, Freedom House, Gazete Duvar, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, IFEX, IPS İletişim Vakfı / Bianet (IPS/BIA), İnsan Hakları Derneği (İHD), İstos Yayın, Journo.com.tr, Kaos GL, Kapsül, Marksist.org, Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), Medya ve Göç Derneği (MGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Munzur Press, OBC Transeuropa (OBCT), Olmaz Media, PEN Amerika, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Norveç, Podfresh, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Scrolli, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Teyit, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), T24, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası PEN, Velvele.net, Voys Media, Yabancı Medya Derneği (FMA), Yapay Gündem, Yurttaşlık Derneği,Women Press Freedom.