24 Kasım 2024 Pazar

ABF program çalıştayı gerçekleştirdi

Alevi Bektaşi Federasyonu 9-10-11 Mart'ta Edremit'te program taslak çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştay'da Alevilerin birliğini ve ortak bir dil yakalamasını hedefleyen 12 başlıkta tartışmalar yürüttü.
Alevi Bektaşi Federasyonu 9-10-11 Mart'ta Edremit'te program taslak çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştay, Alevi Bektaşi Federasyon bileşenleri olmak üzere Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Ocaklar, Dergahlar, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, aydınlar, akademisyenler, hukukçular, siyasetçiler, Pirler, Dedeler, Anaların da olduğu yüzden fazla katılımcı ile gerçekleşti.
 
Çalıştayın sonuç bildirgesinde, yıl dönümleri olan Gazi ve Ümraniye katliamlarında yaşamını yitirenler ile Berkin Elvan anıldı, katliamlar lanetlendi.
 
Bildirgede, "Başta Türkiye olmak üzere, Ortadoğu, Balkanlar ve tüm dünyada yaşayan aleviler önemli oranda tehdit altındadır. Ortadoğu'daki savaş nedeniyle Dersim ve Maraş katliamlarında göç etmek zorunda kalan 30-40 bin nüfuslu olan Afrın Mabata Alevi kasabasındakiler katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Her yerde olduğu gibi Alevilerin dili barıştır. İkrarlık ve rızalığımız alınmadan yapılan her türlü etkinlik ve siyaset anlayışını ret ediyoruz" denili.
 
Bildirgede, Alevilerin birliğine ise şöyle vurgu yapıldı: "İçinde bulunduğumuz siyasal sürecin ağırlığı dikkate alındığında burada önemli oranda alevi kurumların bir arada olması oldukça değerlidir. Bu nedenle bu çalıştayda gelecek kaygısı taşımadan benlik yerine biz olmayı ve birlikte olmayı hedefledik."
 
Çalıştayda Alevi inancının temelleri, Alevilerin hukuku, tarihi, Alevilerde kadın, gençlik, Alevilerin güncel talepleri, mücadele programı, örgütlenme ve birlik, laiklik gibi 12 başlık üzerinden atölyeler oluşturularak tartışmalar yürütüldüğü belirtildi.
 
Program taslağının önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacağı aktarılan bildirgede, "Bu çalışma ile Alevilerin öncelikle kendi değerlerini koruyarak yaşamın her alanında kendi sözünü söylemesi hedeflenmektedir. Böylelikle bundan sonra Alevilerin inancından ve geleneğinden bugüne kadar taşıdıkları değerleri esas alan ortak bir dilin yeniden oluşturulması ve başta Alevi kurumları olmak üzere her yerde daha güçlü Alevi toplumsallığının oluşturulmasına olanak sağlamaktır. 3 gün süren bu çalıştayda; Alevi kurumların ortak ve birlikte hareket edilmesi kabul görmüştür" denildi.