19 Nisan 2024 Cuma

ABD'de Merkez Bankası Başkanı Erkan'a toplu dava

Yeni göreve getirilen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında ABD'de bankacılık yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla toplu dava açıldığı öğrenildi.

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, yedi sene çalıştığı Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yöneticisi olduğu ve bu sene iflas eden First Republic Bank'ın müşterileri tarafından toplu dava açıldığı ortaya çıktı.

Suçlamalar arasında "bankacılık yasalarını ihlal etmek", "yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek" suçlamaları da var.

Hürriyet ABD Temsilcisi Razi Canikligil, sosyal medya hesabı üzerinden dava hakkındaki bazı bilgileri paylaştı. Canikligil, dava dilekçesinin 24 Nisan'da verildiğini belirtti.

Canikligil'in paylaştığı belgeye göre 13 Temmuz 2021'de bankanın yaptığı basın toplantısında "net faiz gelirinin" bir önceki yıla göre yüzde 27,5 artarak 1 milyar dolara ulaştığı söyleniyor. Erkan, bu açıklama sırasında bankanın ‘güvenliği ve istikrarının' altını çiziyor.

Erkan'ın yanı sıra dava açılan isimler arasında First Republic Bank'ta yöneticilik yapan James H. Herbert, Michael J. Roffler, Olga Tsokova, Michael D. Selfridge ve Neal Holland gibi isimler de var. Daha sonra bir tweet daha atan Canikligil, davanın dilekçesinin 24 Nisan'da verildiğini söyledi.

Hafize Gaye Erkan, yedi yıldan uzun çalıştığı bu kurumda, söz konusu basın toplantısından yaklaşık bir ay önce eş CEO olarak görev yapmaya başlamış ve bu görevini 2021 sonuna kadar sürdürmüştü.