24 Kasım 2024 Pazar

AA'nın bir uydurma haberi daha ortaya çıktı

Efrin işgalinde psikolojik savaşın merkezi haline gelen Anadolu Ajansı'nın, bir askerin Kuran-ı Kerim'e yerleştirilmiş patlayıcı nedeniyle hayatını kaybettiği haberi yalan çıktı.
Halkın vergileriyle yayınını sürdüren ancak AKP'nin yayın organı olarak işleyen Anadolu Ajansı, Efrin işgali sürecinde ise psikolojik savaşın merkezi oldu. Daha önce pek çok kez yalan haberleri ortaya çıkan Anadolu Ajansı'nın, bir askerin Kuran-ı Kerim'e yerleştirilmiş patlayıcı nedeniyle hayatını kaybettiğine dair haberi de uydurma çıktı. Anadolu Ajansı'nın servis ettiği fotoğraf, Libya'da bir camiye saldırıdan.
 
Diken'de yer alan habere göre, Anadolu Ajansı'nın dün geçtiği haberde, Efrin'de uzman çavuş Orhan Sürmen'in Kur'an-ı Kerim'e tuzaklanmış el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtilmişti. Anadolu Ajansı haberini fotoğrafsız servis etmişti.
 
Haber hızla, diğer havuz medyasına yayıldı. Yeni Şafak, haberi "Afrin'de dün şehit edilen Uzman Çavuş Orhan Sürmen'in bombayla tuzaklanan Kuran-ı Kerim'i kaldırmak isterken şehit olduğu ortaya çıktı" diye verdi.
 
Olay Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın da gündemine girdi. Bozdağ, yaptığı açıklamada, "Bu alternatif cuma namazı kıldırdığınız, önüne geçip durduğunuz alçaklar kitabımız Kur'an-ı Kerim'in içerisine bombaları koyuyorlar, Kur'an'ı ayaklar altına alıyorlar ve insanları Kur'an'ın içindeki bombalarla şehit ediyorlar" dedi.
 
Anadolu Ajansı, haberi fotoğrafsız servis ederken, haberin servis edilmesinden bir süre sonra, üzerinde kan olan Kuran sayfalarının fotoğrafı bir kullanıcı tarafından Twitter'da paylaşıldı. Aynı fotoğrafı Facebook'ta Enteresan Bilgiler Ansiklopedisi isimli sayfa paylaştı. Ancak binlerce paylaşım ve beğeni alan fotoğrafın, Efrin'den değil Lübnan'dan olduğu ortaya çıktı.
 
TEYİT.ORG ORTAYA ÇIKARDI
 
teyit.org, söz konusu fotoğrafın, El Arabia Haber Ajansı tarafından 9 Şubat 2018'de Libya'nın Bingazi şehrinde cuma namazı sırasında bir camiye gerçekleştirilen saldırıya ilişkin haberinde görüldüğünü yazdı. Üzerine kan sıçramış Kuran-ı Kerim fotoğrafı, aynı gün Alsiasi isimli internet sitesinin ilgili haberinde de kullanılmış. Deutsche Welle tarafından paylaşılan 9 Şubat 2018 tarihli bir videoda da aynı saldırıya ilişkin görüntülere ulaşılabiliyor. Görüntülerde patlamadan sonra zarar gören cami ve etrafa yayılan eşyalar yer alıyor.
 
FOTOĞRAF İLE İSİM DE TUTMUYOR
 
Dahası Efrin'de hayatını kaybeden asker Orhan Sürmen'i gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf da 13 Mart'ta Diyarbakır'da hayatını kaybeden asker Fatih Uysal'a ait. Uysal'ın Facebook hesabında söz konusu fotoğrafı 26 Ağustos 2016 tarihinde paylaşıldığı görülüyor.