16 Eylül 2024 Pazartesi

63. Adalet Nöbeti: Yargılanan avukatları sahiplenme çağrısı

66. Adalet Nöbeti Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirildi. Eylemde, yargılanan avukatları sahiplenme çağrısı yapıldı.
Hukuk örgütlerinin tutuklu meslektaşları için başlattıkları "Adalet Nöbeti" eylemi 66. haftasında devam etti. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde Themis Heykeli önünde başlatılan nöbet eylemi, adliye önünde yapılan basın açıklamasıyla sürdü.
 
Eylemde konuşan Av. Kemal Aytaç, kendisinin de içinde bulunduğu haksız yere saldırıya uğrayan ve gözaltına alınan meslektaşlarının 12 Temmuz'daki ilk duruşmalarına dikkat çekti.
 
Eylemde basın açıklaması ÖHP İstanbul Eş Sözcüsü İlknur Alcan okudu. Alcan, ''66 haftadır bu alanda yaşanılan haksızlıklara karşı tepkimizi ve adalet arayışımızı dile getiriyoruz. Fiilen var olan hukuken de dün itibariyle yeni bir sisteme geçmiş bulunuyoruz. Tek adam iktidarlığının artık hukuken de gerekçelendirdiği ülkemizde tuttuğumuz bu nöbet, adalet için bir umut ışığıdır'' dedi.
 
'OHAL ve KHK'lar rejimiyle yargının artık siyasi iktidarın en aktif silahı ve tahakküm aracı haline geldiğini ifade eden Alcan, "İstenmeyen kararları veren mahkemeler dağıtılmakta, yargıç güvencesi ortadan kalkmış durumdadır. Yargı bağımsızlığından ve hukuk güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Yargı bile isteye siyasallaşmıştır. Bugün artık yargı eliyle siyaset dizayn edilmekte olup hala iktidara muhalif olduğu için birçok milletvekili, belediye başkanı, siyasetçi tutuklu ve yargılamaları da olanca hızıyla sürmektedir. Ve yine iktidara muhalif onlarca gazeteci ve yazar tutuklanmıştır" diye konuştu.
 
Avukatlar olarak her gün yeni bir soruşturma tehdidi altında mesleklerini yapmaya çalıştıklarını kaydeden Alcan, "Birçok meslektaşımız hakkında onlarca soruşturma ve dava açılmış olup davalar da avukatların mesleklerini icra etmelerinden kaynaklıdır. Bu davalardan bir tanesi Adalet Nöbetçilerine açılan davadır. 6 Nisan 2017 tarihli ilk adalet nöbetinde yaşanan polis saldırısı sonucu, meslektaşlarımız haksız gözaltına alınmış ve ardından haklarında 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama' sebebi ile dava açılmıştır. Saldırıda burnu kırılan Av. Gökmen Yeşil ve bacağı kırılan Av. Erkan Sabri Ünüvar ile gözaltına alınan meslektaşlarımız Av. Kemal Aytaç, Av. Diren Yeşil, Av. Hatice Nur Gök, Av. İsmail Anıl Başoğlu, Av. Kıvanç Kayaoğlu, Av. Özge Serdar, Av. Sevinç Sarıkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması 12/07/2018 günü saat: 09.30'da İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecektir. Arkadaşlarımıza ve Adalet Nöbeti'ne sahip çıkmak için ve dayanışmayı büyütmek için tüm meslektaşlarımızı duruşmaya bekliyoruz" dedi.
 
İstanbul Barosu avukatları Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında yürütülen bir soruşturma nedeniyle 19 Ekim 2017 tarihinde gözaltına alınmış, 26 Ekim 2017 tarihinde tutuklandığını ve halen tutuklu bulunduğunu ifade eden Alcan, "Her iki meslektaşımızda halen tutukludur. Meslektaşlarımız hakkında verilen arama kararında 16 Nisan 2017 referandumundan 6 ay sonra alınmasına rağmen referandumda sansasyonel eylem yapacakları gerekçesi ile aratma kararı alınmıştır" diye kaydetti.
 
Alcan, "Bir bütün olarak savunma hakkını, savunma makamını temsil eden avukatlara dönük bu saldırı aynı zamanda demokratik topluma dönüktür. Avukatlık mesleğine dönük yapılan bu saldırılara karşı öncelikle meslek örgütlerimizi, tüm meslektaşlarımızı bu davaları sahiplenmeye, savunmayı savunmaya çağırıyoruz" diye belirtti.