15 Kasım 2024 Cuma

3. köprüden geçmeyen araçlar için 1 milyar 600 milyon TL ödenecek

Devletin araç geçiş garantisi vererek yaptırdığı Yavuz Selim Köprüsü'nden öngörülen sayıda araç geçmediği için yüklenici firmaya 6 ay için 1 milyar 600 milyon TL ödenecek. Firmaya daha önce de yarı dönem için 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti.

Kanal İstanbul'un yapılacağı yap-işlet-devret (YİD) modeliyle tamamlanan İstanbul'un üçüncü köprüsü Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu'nda ön görülen sayıda araç geçmediği için devletin kasasından ödeme yapıldı.

Habertürk'te yer alan habere göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu işleten IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA, 2018 yılının ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvurdu.

Döviz kurundaki iniş çıkışlara işaret edilerek, garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasını istedi. Yılın ilk yarısı için ocak, ikinci yarısı için temmuz ayı dolar kurunun esas alınması talep edildi. Bu talep "uygun" bulundu. Daha önce, ilgili yılın ocak ayı dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.

İKİNCİ KEZ ÖDEME YAPILACAK
Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz-Sultan Selim Köprüsü için 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında yeni sistem uyarınca ilk garanti ödemesini yaptı. İşletmeci ICA'ya, 1 milyar 450 milyon TL ödendi. 
 
2019 yılı 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesi için de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre devlet, işletmeciye, bu ay sonunda 1 milyar 600 milyon TL (küçük miktarlı değişiklik söz konusu olabilir) dolayında bir ödeme yapacak.