2 Mayıs 2024 Perşembe

1 Mayıs pandemi koşullarında kutlandı

Pandemi koşullarında 1 Mayıs başladı. Bir çok kentte fiziki mesafe kurallarına uyularak yapılan eylem ve etkinliklerde, temel gündem pandemi koşullarında hiçe sayılan işçi ve emekçilerin talepleri haykırıldı. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi Türkiye'de çok sayıda kişinin yaşamanı mal oldu. Salgın dolayısıyla yaşamını yitirenlerin sayısı 3 binleri aşarken, AKP-MHP iktidarı sürü bağışıklığı sistemiyle salgınla baş ediyor. Bir yandan "Evde kal" çağrıları yaparken, hafta sonları iki günlük yasaklamalarla salgınla mücadele ettiği görüntüsü çizilirken, sermaye için çarklar dönmeye, işçi ve emekçiler bu salgın koşullarında daha yoğun bir sömürüye maruz kaldı. İşçiler ve emekçiler, haftalardır sürdürdükleri sağlıklı yaşam için sokakları terketmediler. 1 Mayıs haftasını da emek haftasına dönüştüren işçi ve emekçiler, bir çok kentte sokaklara çıktı.

BMİS İŞ DURDURDU
Birleşik Metal İş Sendikası da örgütlü olduğu işyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirdi.

İstanbul Bostancı'daki Genel Merkez önünde toplanan bir grup işçi, "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açarak 1 Mayıs marşını söyledi. DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, örgütlü oldukları işyerlerinde 1 saatlik iş durarak 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirdiklerini söyledi. 

"Yüreğimizin attığı her yerde 1 Mayıs kutlamalarını gerçekleştireceğiz" diyen Serdaroğlu, 1 Mayıs'ta da zorunlu çalışma yapılan yerlerde de kutlamalar olacağını belirtti. Serdaroğlu, yarın saat 21'de balkonlardan kutlamalar yapılacağını söyleyerek 1 Mayıs şehitleri için saygı duruşu çağrısı yaptı. Açıklama, "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganıyla sona erdi.

Gebze'deki Bosal fabrikasında işçiler, 1 Mayıs'ı kutladı.

 

Gebze BOSAL işçileri#YepyeniBirHayat için #Yaşasın1Mayıs pic.twitter.com/BoPAKW5R3X

— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) April 30, 2020

 

İSTANBUL
İstanbul'da Kadıköy ve Ataşehir belediyelerinde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler, fiziksel mesafeye dikkat ederek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi, taleplerini dile getirdi. Yapılan açıklamada, birçok insan evinde kalırken belediye işçilerinin canını ve güvenliğini riske atarak halka hizmet etmeye devam ettiği hatırlatıldı. Eşitsizlik üzerine kurulu kapitalist sistemde yaşanan krizlerin faturasının her dönemde hükümet tarafından işçilere ödetildiği belirtildi. "Krizlere kim sebep oluyorsa, kim emekçinin sırtından zengin oluyorsa krizlerin faturasını da onların ödemesini istiyoruz" denildi.

ATAŞEHİR
Ataşehir 1 Mayıs Mahallesi'nde bir araya gelen devrimciler, 1 Mayıs'ı kutladı. "Yaşasın 1 Mayıs bıji Yek Gulan" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı kurumlar adına ESP İl Eş Başkanı Ezgi Bahçeci yaptı. Bahçeci, tüm ezilenlerin ve emekçilerin devrim mücadelesini 1 Mayıs'ın coşkusuyla kutladıklarını söyledi.

ESENYURT
Esenyurt'ta bir araya gelen devrimci örgütler, 1 Mayıs'ı kutladı. 1 Mayıs şehitlerinin anısına yaplan saygı duruşunun ardından, sloganlar atıldı.

ADANA
Adana'da DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, HDP, ESP'nin de aralarında olduğu onlarca siyasi parti, inanç örgütleri ve derneklerin temsili katılımıyla 1 Mayıs kutlandı.

1 Mayıs açıklamasına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer ve HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları da katıldı.

Açıklamada "Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan" sloganları atılırken, polis 20 kişi sınırlaması dayatmasında bulundu. Kısa süreli tartışmadan sonra her kurumdan bir temsilcinin katılımıyla açıklama gerçekleşti. 

DİSK Adana Bölge Başkanı Yaşar Hüseyin Gündoğdu'nun yaptığı açıklamada, "İnsanca yaşamak için üreteceğimiz yeni bir toplumsal düzeni emek ve bilimle kuracağız" denildi.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, sağanak yağmura aldırış etmeden Attalos Meydanı'nda 1 Mayıs'ı  kutladı. "Yoksulluğa gericiliğe teslim olmayacağız. Yaşasın 1 Mayıs" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda sendika, parti ve kurum temsilcisi katıldı. Kitle adına Antalya Tabip Odası (ATO) Başkanı Nursel Şahin basın metnini okudu.  Şahin, "İnsan onuruna yaraşır bir iş, gelir ve sosyal güvenlik talepleriyle dünya emekçileri tek ses, tek yürek olacağız. Barış içinde savaşsız sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma talebimizi 1 Mayıs'ta bir kez daha haykıracağız" dedi.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de Genel-İş üyesi işçiler, belediyenin Temizlik, Park Bahçeler, Fen İşleri ve merkez binalarında 1 Mayıs'ı kutladı. Yapılan açıklamalarda salgın nedeniyle işçi emekçilerin çok zor koşullarda yaşamak ve çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi.

ANKARA - TÜM BEL-SEN
Tüm Bel-Sen, 1 Mayıs için Ankara'da Mamak, Çankaya ve Yenimahalle belediyelerinde basın açıklamaları düzenledi.

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, sendika genel merkezi önünde yapılan açıklamada, iktidarın emekçileri salgında ölmeye mahkum ederken sermayenin kârını artıracak yeni kaynak transferleri yapmaya başladığını söyledi. Hükümetin salgın sürecini tek adam yönetimini sağlamlaştırma ve kamuda esnek çalışmaya geçmenin fırsatına çevirdiğini belirten Bozkurt, "AKP hükümeti son yerel seçimlerde kaybettiği belediyelerle hesaplaşmanın düzeyini, faturayı da halka ödetmek üzere artırdı. Yerel yönetimlerle birlikte halk sağlığı için çalışmak yerine yeni kayyımlar atamak, dayanışma kampanyalarını yasaklayarak hesaplarına bloke koymak, ekmek dağıtımını bile engelleyerek gözü kara bir halk düşmanlığı sergilemek" dedi.

Mamak Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında ise Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Mehmet Aslan, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse'nin yayınladığı genelgeye tepki gösterdi. Aslan, "Kamuda hiçbir yerde idari izin ve dönüşümlü çalışma ilişkilerini yeniden düzenlemek gibi bir adım atılmazken, Cumhurbaşkanlığı genelgesi ortadayken, normal yaşama dönülmüşçesine ve hiçbir gerekçesi olmaksızın tüm personeli göreve çağırması sorumlu bir kamu yöneticisinin tavrı ve tutumu olmadığı gibi, alınacak tedbirleri de tehlikeye sokacağı açıktır" diye konuştu.

Patronların her krizde yaptığı gibi belediyenin de gelirleri artırmak için çözümü emekçilerin kazanımlarına el atmakta bulduğunu belirten Aslan, "Yani fatura yine belediye emekçilerine kesilmiştir. Tüm çalışanlarımızın örgütlü mücadelesiyle bu zorlukları aşacağız" dedi.

ANKARA PTT İŞÇİLERİ
KESK'e bağlı Haber-Sen, Ankara PTT Başmüdürlüğü Tebligat Merkezi Müdürlüğünde kutlama gerçekleştirdi. Haber-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Yaşar Polat, "Gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız bir meta olarak görüyor. İnsanca yaşamak için üretmiyoruz, sermayenin çarkları dönsün diye üretiyoruz" dedi. PTT'de çalışan taşeron işçilerin kadroya bağlanması ve dağıtıcılara da yıpranma payı verilmesi talep etti.

ANTEP
TÜMTİS Antep Şubesi 1 Mayıs'ı Gatem Nakliyeciler Sitesi'nde yaptığı basın açıklamasıyla kutladı. Fiziksel mesafe kuralına edilen eylede açıklamayı okuyan Şube Başkanı Mahmut Canyurt, başlatılan "Evde kal" kampanyasının başta sağlık emekçileri, kargo ve taşımacılık işçileri olmak üzere milyonlarca emekçiyi kapsamadığını belirterek, işçilerin yeterli önlem alınmadan canları pahasına çalıştırıldığını söyledi. 

Milyonlarca işçinin de ücretsiz izne çıkarıldığını ve işten atıldığını aktaran Canyurt, "Güzel ve güneşli günleri görülmesi, salgının üstesinden gelinmesi umuduyla işçi sınıfının örgütlü gücü olarak taleplerimiz için mücadele etmeye, 1 Mayıs'ın açtığı yolda birliğimizi, dayanışmamızı korumaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BALIKESİR
Balıkesir'de Alihikmetpaşa Meydanı, Edremit'te Şehit Hamdi Bey Meydanı, Bandırma'da Cumhuriyet Meydanı ve Ayvalık'ta Cumhuriyet Meydanı'nda, demokrasi platformları temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen basın açıklamalarında işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlandı. Kutlamalarda koronavirüse karşı halk sağlığı için canları pahasına mücadele eden sağlık emekçileri, işçiler ve emek, barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı.

SAMSUN
ESP, SKM, SYKP, Halkevleri, HDP'nin de aralarında olduğu örgütlerden oluşan Samsun Demokrasi Güçleri, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 

Açıklamanın ardından halaylar çekildi ve sloganlar atıldı.