18 Mayıs 2024 Cumartesi

1 Mayıs 'Birlik, direniş, özgürlük' dedi

Yaklaşık iki yüz bin kişinin katıldığı İstanbul 1 Mayıs'ı, faşizme ve OHAL'e karşı sokağa çıkma iradesinin canlılığına tanıklık etti. Gençliğin ve kadın enerjisinin yansıdığı 1 Mayıs'a, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı damgasını vurdu.
DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un çağrısıyla Maltepe miting alanında gerçekleştirilen 2018 İstanbul 1 Mayıs mitingine, 200 yüz bine yakın kişi katıldı. Miting alanında buluşan on binler, OHAL faşizmine, AKP zulmüne karşı direniş mesajı verdi. Genç ve kadın katılımının yüksek olduğu 1 Mayıs'ta, coşku ve enerji eksik olmadı. Üç noktada oluşturulan kortejlerde öne çıkan temel talep, özgürlük oldu.
 
İşçiler kölelik şartlarında çalışmaya karşı, taşeron düzenlemesinin getirdiği haksızlıkların giderilmesi, özelleştirme kıskacındaki şeker fabrikalarını sahiplenen taleplerle alana geldi. Kitlelerin gündeminde seçim değil, özgürlük talebi ve mücadele vurgusu vardı. Mitingde hemen bütün kortejlerde, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı yükseldi.
 
HDK-HDP KİTLESEL KATILDI
 
HDK ve HDP ortak HDK pankartı arkasında yürüdü. "Emek onur özgürlük için inadına bir aradayız. Yaşasın 1 Mayıs" pankartının altında görselliği ve enerjisiyle dikkat çeken kortejlerden biri oldu.
 
ESP: SOSYALİZM KAZANACAK
 
HDP bileşenlerinden ESP, SODAP, SYKP, Devrimci Parti, Yeşiller ve Sol kortejdeki yerini aldı. ESP, "Faşizm yenilecek, sömürü son bulacak, sosyalizm kazanacak" pankartı açtı. SKM, "Erkek egemenliğine, sömürüye ve şiddete karşı isyandayız" pankartıyla mitingdeki yerini aldı. SGDF, "Biz seçimi yaptık, ya özgürlük ya özgürlük" ve "Üniversiteme dokunma", LÖB ise "Sıralardan sokaklara özgürlük istiyoruz" pankartıyla yürüdü. 
 
Partizan, Anti Kapitalist Müslümanlar, Emek ve Özgürlük Cephesi de İdealtepe yönündeki kortejden yürüdü.
 
BEKSAV RENK KATTI
 
Aynı güzergahtan yürüyen KESK ve meslek odalarının katılımı önceki yıllara yakındı. PSAKD de kendi talepleriyle 1 Mayıs mitingine katıldı.
 
BEKSAV, enerjisiyle korteje renk kattı.
 
Kartal yönünden yürüyen DİSK korteji zayıf ve heyecan yaratmaktan uzaktı. DİSK'te Genel-İş ve Lastik-İş kitlesel katıldı. Türk-İş korteji görselliği ve katılımıyla ilgi çekti. TÜMTİS kitleselliğiyle öne çıktı. 
 
Taraftar gruplarından Çarşı grubu enerjisiyle alana renk kattı.
 
'İNŞAAT İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR'
 
İnşaat işçileri görsellik ve duruşları ile ilgi çekti. Kendi talep ve görsellikleriyle sınıf rengini 1 Mayıs alanına taşıdılar. İnşaat işçileri, "İnşaat işçisi köle değildir" dedi.
 
Maltepe merkezinden yürüyen kortejde Halkevleri ve Haziran hareketi öne çıktı.
 
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere üniversite öğrencileri pankart ve talepleriyle katıldı.
 
FAŞİZME VE OHAL'E KARŞI 1 MAYIS
 
1 Mayıs mitinginde, OHAL karşıtı sloganlar, faşizme karşı mücadele kararlılığı öne çıktı. AKP karşıtı sloganlar, hemen herkesin ortaklaştığı konu oldu. Sendika ve meslek örgütleri daha çok kendi taleplerini alana taşıdı. Taşeron işçilerin talepleri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı tepkiler alana yansıdı.
 
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun konuşması, mitinge katılan kitlenin genel duygu ve düşüncelerine hitap etti. Birleşik mücadele vurgusu, işçi sınıfı ve demokratik kamuoyunun taleplerini vurgulayan konuşma, kitle tarafından coşkuyla karşılandı. İktidarın hedef haline getirdiği TTB adına konuşan Raşit Tükel, barış bildirisinden daha ileri bir tutum alarak, hekimlerin demokratik tutumlarının sözcüsü oldu.
 
HERKES HERKESLE
 
Miting, halkların ve ezilenlerin iç içeliği, birbirini anlaması ve hoşgörü ortamı yaratması açısından da kayda değer özgünlüğüyle öne çıktı. Hemen herkes, birbirinin talep ve sloganlarına saygı gösterdi. Kürsüden Kürtçe atılan sloganlar veya açılan bayraklar, hiç kimseyi rahatsız etmediği gibi anons edilen her kurum ve kişi alkışlarla karşılandı.
 
1 Mayıs, antifaşist demokratik güçlerin birliğinin, kaynaşmasının sağlandığı seçim startı olarak değerlendirilebilir. 
 
2018 İstanbul 1 Mayıs'ı, 200 bine yakın katılımıyla, baskı ve zorbalığa karşı özgürlük talebiyle halkların meydanları terk etmeyeceğini bir kez daha gösterdi.