25 Nisan 2024 Perşembe

ZORA faşizme karşı mücadelede ölümsüzleşen kadınları andı

Genç kadın örgütü ZORA, savaşta esir düşen ve Hamburg'ta Nazi faşizmine karşı mücadelede ölümsüzleşen kadınların mezarlarını ziyaret etti. Faşizme karşı mücadele eden kadın direnişçilerin mücadelelerini sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan ZORA aktivistleri, "Kadınlar bir zamanlar Almanya'daki faşizme karşı bugün ise Rojava'da DAİŞ'e ve Türk faşizmine karşı mücadele ediyor" dedi.

Kasım Şehitler Ayı kapsamında Almanya'nın Hamburg kentinde, savaşta esir düşen ve Nazi faşizmine karşı mücadelede ölümsüzleşen kadınların mezarları başında anma etkinliği düzenlendi.

Genç kadın örgütü ZORA tarafından gerçekleştirilen anma kapsamında komünist Marie Drews'in mezarı başında buluşuldu. Hamburg'da yaşayan bir işçi ailesinin çocuğu olan Drews'in 1918 yılında 19 yaşındayken Kiel'deki denizciler ayaklanmasında, işçi ve asker konseyine üye tek kadın olduğu hatırlatılan anmada, Alman Komünist Partisi'ne (KPD) katıldığı belirtildi. Anmada, faşizme karşı mücadele eden Drews'in 12 Mart 1945 tarihinde idam edildiği kaydedildi.

ZORA aktivistleri, Fransız direniş savaşçısı France Bloch-Sérazin'in mezarını da ziyaret etti. Paris'teki direnişte yer alan Bloch-Sérazin tutuklanarak ölüm cezasına çarpdırıldığını, ancak Fransa'da kadınların idam edilmesi yasak olduğu için Almanya'ya sınır dışı edildiğini söyleyen ZORA aktivistleri, Hamburg'da 12 Şubat 1943 tarihinde öldürüldüğünü hatırlattı.

Faşizme karşı mücadele eden kadın direnişçilerin mücadelelerini sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan ZORA aktivistleri, "Kadınlar bugün de 100 yıl öncesinde de faşizme karşı mücadelede ön saflarda. Bu mücadele bir zamanlar Almanya'daki faşizme karşı bugün ise Rojava'da DAİŞ'e ve Türk faşizmine karşı devam ediyor" dedi.